Fenomen italijanskih investicija u Srbiji

Ima li kapital nacionalnost i je li ona uopšte bitna dok god pristiže svjež novac? Ove nedjelje istražujemo fenomen italijanskih investicija u Srbiji i zašto sada uz ‘buongiorno’ stoji i ‘bre’.

Kragujevac – od nekadašnje prijestolnice moderne Srbije, do domaće verzije Detroita, takozvane doline gladi u godinama propasti Zastave, do današnje najnovije reinvencije – Šumadijske Italije.     

Privreda Srbije se budi. Nakon dugo vremena u ovoj zemlji ekonomski rast počinje se zasnivati na izvozu i stranim investicijama. Ključnu ulogu u tome igra Italija. Firme iz te zemlje najveći su investitori u Srbiji. Upravo su one zaslužne za izvoznu ekspanziju srpske privrede, a tržište Italije na prvom je mjestu kada je u pitanju izvoz iz Srbije.

Uloga FIAT-a

Najbolji primjer ovih odnosa je italijanski div – FIAT. Njegova investicija u Zastavinu tvornicu automobila u Kragujevcu od ove je firme stvorila najvećeg srpskog izvoznika. Oživljavanjem ove, ali i drugih fabrika, koje se temelji na italijanskim ulaganjima, dovelo je ne samo do oživljavanja preduzeća, već i niza gradova u Srbiji, javlja reporter Al Jazeere Marko Pavlović.

Kragujevac je ponovo najbolji primjer, jer je razvoj ovog mjesta direktno bio vezan za sudbinu fabrike. Dolaskom FIAT-a nije oživjela samo proizvodnja automobila, već je spašen i cijeli jedan grad.

Investitori iz Italije tako ne oživljavaju samo privredne subjekte, već imaju uticaj i na ukupni izgled i razvoj brojnih gradova koji su nastali nakon što su u njima podignute velike tvornice i koji su počeli nestajati zajedno sa njihovom propašću.

Izvor: Al Jazeera