Grčka mora podnijeti izvještaj za tri dana

Kako bi pojačali pritisak na Atinu da provede reforme, zajmodavci u EU i MMF-u mogu jednokratnu isplatu tranše podijeliti na tri mjesečne isplate (AFP)

Grčka ima tri dana da uvjeri zajmodavce da može ispuniti uvjete za međunarodnu pomoć kako bi osigurala isplatu nove tranše kredita, upozorili su u utorak zvaničnici eurozone.

Atina i njeni kreditori nastavili su u ponedjeljak razgovore o odmrzavanju tranše od 8,1 milijardu eura nakon dvosedmične pauze za vrijeme koje je grčka Vlada zamalo pala zbog otkaza u javnoj televiziji ERT.

Prisutno je opće nezadovoljstvo grčkim napretkom u reformama javnog sektora, uključujući prikupljanje poreza i carina i usluge zdravstvene zaštite, kazao je za Reuters visoki dužnosnik eurozone uključen u pregovore.

„Svi su se složili da Grčka mora ispuniti obećanja prije sastanka eurogrupe koji je zakazan u ponedjeljak. Zato u petak moraju ponovo podnijeti izvještaj o postignutom napretku“, kazao je za Reuters drugi neimenovani izvor.

Jako teški pregovori

Ministri finansija sastat će se 8. jula i raspravljati o stanju u Grčkoj.

Kako bi pojačali pritisak na Atinu da provede reforme, zajmodavci u Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu mogu uskratiti jednokratnu isplatu tranše i podijeliti je na tri mjesečne isplate, javili su grčki mediji prema pisanju Reutersa.

„Pregovori su jako teški“, kazao je neimenovani grčki zvaničnik koji učestvuje u razgovorima.

„Žurimo kako bismo u što kraćem vremenu riješili što više pitanja“, dodao je.

Izvor: Agencije