Lagarde brani ‘Trojku’ MMF – ECB – EK

Christine Lagarde je istakla da svaka institucija trojke daje sve od sebe za rješavanje kriznih situacija (AP)

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde stala je u četvrtak u odbranu takozvane Trojke, koju čine MMF, Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija (EK), a koja nadzire isplatu finansijske pomoći ugroženim članicama eurozone.

Trojka je nadzirala programe isplate finansijske pomoći prezaduženim članicama eurozone, poput Kipra, Grčke, Irske i Portugala, prenosi Srna.

“Članovi Trojke su u protekle tri godine imali veoma čvrst i produktivan odnos. To je veoma inovativan način rada na veoma teškim slučajevima”, rekla je Lagarde u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu.

Ona je istakla da “svaka institucija daje sve od sebe za rješavanje kriznih situacija”.

Ključna pitanja

Međutim, MMF i EK sve su više podijeljeni po ključnim pitanjima, a najviši rukovodioci Evropske unije (EU) istakli su da evropski blok može samostalno rješavati krizne situacije.

Lagarde je izjavu dala nakon što je evropska komesarka za pravosuđe Viviane Reding u srijedu istakla da je “vrijeme Trojke prošlo” i da “su Evropljani sami u stanju rješavati svoje probleme”.

Međutim, Lagarde je umanjila značaj komentara Reding, naglašavajući da evropska komesarka za pravosuđe govori o stvarima koje su van njene nadležnosti.

“Ne bih se usudila ulazitiu poslove službe pravosuđa i sigurna sam da ona [Viviane Reding] ima veoma dobre ideje vezane za svoje nadležnosti”, kazala je Lagarde.

Izvor: Agencije