Hrvatska turistima skuplja od Grčke i Turske

U istraživanju se navodi da se u Hrvatskoj može jesti i piti za malo novca (Reuters)

Hrvatska je za turiste skuplja od Španije, Grčke i Turske, pokazalo je istraživanje njemačkog autokluba ADAC.

Istraživanje je provedeno u 50 evropskih turističkih mjesta u 10 država – Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji i Danskoj, prenose hrvatski mediji.

Upoređivale su se cijene vanpansionskih troškova jedne porodice s dvoje djece na godišnjem odmoru.

Cijene su podijeljene u četiri kategorije – jelo i piće (tjestenina, piće…), kupovina (sunčane naočale, japanke…), informacije i slobodno vrijeme (ležaljke na plaži, novine, baterije…) te zdravlje i lična higijena (mlijeko za sunčanje, pasta za zube….)

Najskuplja Danska

Potrošačka korpa se sastojala od 34 proizvoda, a u prosjeku je iznosila 174,74 eura.

Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, našla se na listi država s troškovima ispod te granice.

Potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosila je 164 eura, u Španiji 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj 122 eura, prenosi Tanjug.

S druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska, s ukupnim troškom korpe od čak 223 eura, odnosno oko 100 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 eura skupljom od Hrvatske.

Slijede Italija sa 208 eura troškova, pa Francuska (200 eura), Holandija (192 eura) i Njemačka (185 eura).

Jeftina hrana

U istraživanju se navodi da je Hrvatska povoljna, kao i Grčka i Španija, s tim da je naglašeno da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca.

Čak su i proizvodi za zdravlje i ličnu higijenu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cijene, dok su u Baški na Krku, kao i u Umagu bile prosječne.

Poredeći najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u Baški.

U ovom turističkom mjestu na Krku pivo su kupili za 1,07 eura, za šta su na francuskoj rivijeri platili 6,06 eura, ili šest puta više.

Izvor: Agencije