Poljska povećava budžetski manjak

Situacija se zakomplicirala nakon što je Poljska početkom godine zamalo kliznula u recesiju (AP)

Poljska je spremna povećati ovogodišnji budžetski manjak za skoro 4,9 milijardi dolara i suspendirati plafon za javni dug, objavila je Vlada, signalizirajući labavljenje budžetske discipline kako bi se potaknula ekonomija.

Poljska ekonomija je šesta po veličini u Evropskoj uniji (EU) i zemlja je do sada ubirala pohvale zahvaljujući stabilnom rastu i Vladinoj strogoj kontroli potrošnje i zaduživanja.

Situacija se zakomplicirala nakon što je Poljska početkom godine zamalo kliznula u recesiju.

Najavljujući promjene u javnim finansijama, premijer Donald Tusk kazao je da je Vlada prisiljena povećati deficit, jer projekcije pokazuju da će budžetski prihodi ove godine biti skoro 7,5 milijardi dolara manji nego što se prognoziralo.

Plafon već probijen

“Moramo odlučiti kako ćemo pokriti taj manjak. Spremni smo povećati budžetski manjak za blizu 4,9 milijardi dolara, dok bi potrošnja ministarstava trebala biti smanjena za skoro 2,6 milijardi dolara”, kazao je premijer.

Ministar finansija Jacek Rostowski naglasio je da će povećani deficit omogućiti ubrizgavanje novca u ekonomiju u protuvrijednosti jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što će, prema njegovim riječima, stimulirati rast.

Dodao je da će Vada ove i iduće godine suspendirati plafon za zaduživanje, kojim se budžet u osnovi zamrzava ako javni dug premaši 50 posto BDP-a.

Varšava je prisiljena donijeti takvu odluku, jer je plafon već probijen, pa se manjak trenutno ne može povećavati.

Preostala dva plafona za zaduživanje, koji se aktiviraju kad zaduživanje premaši 55 i 60 posto BDP-a, ostaju na snazi.

Izvor: Agencije