Lagarde: Najgora kriza je vjerovatno prošla

Lagarde je pozvala zemlje istočne Evrope da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti (AP)

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu “hrabrost” zemalja istočne Evrope u suočavanju s ekonomskom krizom, ocijenivši da je “najgore vjerojatno prošlo”.

“Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerovatno iza vas, većina zemalja (centralne i istočne Evrope) obnovila je rast”, kazala je ona u govoru pred bankarima i novinarima.

“Samo dvije zemlje trebale bi 2013. godine biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine”, dodala je.

Prosječan rast u zemljama istočne Evrope bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je bruto društveni proizvod (BDP) u Evropskoj uniji (EU) pao 0,1 posto. Na čelu su Latvija sa 1,4 posto i Litvanija sa 1,3 posto rasta.

MMF je prošle sedmice snizio svoje prognoze za ekonomski rast u svijetu i eurozoni.

Lagarde je pozvala zemlje istočne Evrope da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti, ali i da ravnopravno podijele njihov teret.

“Ono što se dogodilo u ovom dijelu svijeta služi kao primjer onoga što se može učiniti u drugim dijelovima svijeta” kada je riječ o tranziciji na tržišnu ekonomiju, kazala je.

Upozorila je ipak na “zapreke” koje po njoj čine nesposobne javne uprave i nedovršen povrat imovine koju su zaplijenili komunisti.

Rekordna nezaposlenost

Stopa nezaposlenosti u krizom pogođenoj eurozoni dosegnut će na kraju iduće godine rekordnih 12,3 posto, a posebno će teško biti pogođeni mladi, prognozirala je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U godišnjim prognozama o zapošljavanju OECD je otkrio i velike razlike među pojedinim zemljama eurozone.

Tako bi u Njemačkoj stopa nezaposlenosti do kraja 2014. godine trebala kliznuti ispod pet posto, dok bi u Španiji i Grčkoj trebala iznositi oko 28 posto.

“Na području cijelog OECD-a nezaposleno je ukupno više od 48 miliona ljudi, gotovo 16 miliona više nego na početku krize”, ističe se u izvještaju, pri čemu se kao početak krize uzima 2007. godina, kada su počela previranja na finansijskim tržištima.

Ohrabrujuće naznake oporavka zapošljavanja u SAD-u poništilo opetovano klizanje eurozone u recesiju, dodaju u međunarodnoj organizaciji koja okuplja 34 razvijene i ekonomije u nastajanju.

Problem nezaposlenosti i dalje će u mnogim evropskim zemljama najteže pogađati mlade, predviđaju u OECD-u, napominjući da u Grčkoj nezaposlenost među mladima trenutno premašuje 60 posto, u Španiji 55 posto, a u Italiji i Portugalu oko 40 posto.

Izvor: Agencije