Veliki potencijal rudarstva u Iranu

Strane investicije u Iranu dostigle su historijski maksimum. Uprkos sankcijama koje sprečavaju strane kompanije da posluju s Iranom, investicije u ovoj zemlji narasle su 17 posto u posljednjih šest godina.

Više od 70 posto stranih investicija odnosi se na naftnu industriju, a sektor usluga dobio je malo više od osam posto.

No, jedan sektor ima potencijala da Iranu i stranim investitorima donese velike zarade, a to je rudarstvo, koje je, također, dobilo malo više od osam posto investicija.

Bafk u centralnom Iranu je jedno od najtoplijih mjesta na zemlji, ali i jedno od najunosnijih. U Bafku se nalazi izvor željezne rude koja hrani posrnulu ekonomiju.

Uprkos činjenici da je Iran s rezervama minerala od blizu 57 milijardi tona među najbogatijim državama na svijetu, rudarski sektor je još nerazvijen. Međutim, Vlada i pojedine privatne kompanije to namjeravaju promijeniti pomoću stranih investicija.

“Trenutno industrija rudarstva čini 20 do 23 posto berzanskog tržišta. Ako se investicije u tom sektoru razviju i porastu, to bi mnogo pomoglo iranskom tržištu kapitala”, izjavio je finansijski savjetnik Pedram Akhavan.

Kina najveći partner

Pomoć je pogotovo dobrodošla kada je naftna industrija pod kočnicom međunarodnih sankcija.

Istraživački projekti su narasli, posebno tokom vladavine Mahmouda Amadinejada, a najveći partner Irana u ovim projektima je Kina.

“Kina ima odlične veze s Iranom, koji je pod sankcijama. Oni su odlična podrška. Shodno tome, Kina je najviše i profitirala, mnogo više od evropskih zemalja. Ako bi te zemlje imale istu politiku kao Kina, onda bi i one mogle ulagati i profitirati”, rekao je direktor rudnika Bafk Mohammad Javadasgari.

Trenutno Iran ne izvozi većinu željeza, jer nema dovoljno kapaciteta gdje bi željezo obrađivali i spremali za izvoz. No, iako je državna ekonomija bazirana na izvozu nafte i gasa, više ljudi, ipak, radi u sektoru rudarstva. Prema pojedinim Vladinim procjenama, njihov broj je blizu pola miliona.

Ispod slojeva pijeska i zemlje ovaj rudnik sigurno sadrži mnogo vrednije materijale. Pomoću novih investicija novi profiti nisu daleko.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO