Usporio privredni rast Kine

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u tri, mjeseca zaključno sa junom, napredovao za 7,5 posto, što je drugi uzastopni kvartal u kom je privredni rast usporio, podgrijavši zabrinutost oko druge po veličini svjetske ekonomije.

Iako su zvanični podaci objavljeni danas u Pekingu u skladu sa očekivanjima ekonomista, oni dolaze nakon niza loših podataka koji ukazuju na probleme u azijskom gigantu i podstiču zabrinutost da Peking neće ostvariti zvanični cilj rasta za 2013, prenosi AFP.

Rast BDP-a je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 7,6 posto, a privredna aktivnost je u tom periodu bila uglavnom stabilna, navodi kineski Zavod za statistiku, dodajući da je Kina i pored toga suočena sa složenom ekonomskom situacijom.

Naziru se problemi

Privredni rast je u prvom kvartalu iznosio 7,7 posto, u odnosu na 7,9 posto iz posljednjeg tromjesečja 2012. godine.

Ovogodišnji rezultati su do sada bili razočaravajući, nakon rasta od 7,8 posto iz 2012, koji je najslabiji u posljednjih 13 godina.

“Kineski privredni rast je pet uzastopnih kvartala ispod osam posto, što je jasan pokazatelj problema”, rekla je ekonomistica firme IHS Global Insight Ren Xianfang.

Iako su rezultati iz drugog kvartala u skladu sa očekivanjima, mogli bi podstaći vlasti da odigraju aktivniju ulogu u privredi, rekao je ekonomista Banke Amerike Merrill Lynch iz Hong Konga Lu Ting.

“Vlada će možda morati reagirati ako želi ostvariti ovogodišnji ciljni ekonomski rast od 7,5 posto”, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO