Povratak Datsuna na svjetsku autoscenu

Novi Datsun Go, hatchback sa pet sjedišta, naći će se u prodaji u Indiji od sljedeće godine po cijeni od 400.000 rupija (Reuters)
Novi Datsun Go, hatchback sa pet sjedišta, naći će se u prodaji u Indiji od sljedeće godine po cijeni od 400.000 rupija (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Nissan u ponedjeljak je lansirao novi Datsun u Indiji, nakon tri decenije pauze u proizvodnji ovog modela koji mu je pomogao u proboju na zapadna tržišta.

Kompanija se nada da će oživjeti marku automobila na kojoj je izgradila poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i da će, pomoću nje, ostvariti rast prodaje na tržištima u usponu među novom generacijom kupaca, prenosi agencija AP.

Novi Datsun Go, hatchback sa pet sjedišta, naći će se u prodaji u Indiji od sljedeće godine po cijeni od 400.000 rupija (blizu 6.670 američkih dolara). Ovaj automobil će se pojaviti i na tržištima Indonezije i Rusije, a kompanija navodi da će, kada se govori o cijeni i količini modela, svaka ponuda biti posebno kreirana.

Model je dizajniran da bi se dopao ambicioznim pripadnicima srednje klase.

Posebno dizajniran ovjes

U Indiji je, na promocijskoj internetskoj stranici, Datsun Go opisan kao „oznaka dolazećih“, što se tumači kao poziv kupcima koji imaju nešto više novca, a kupuju svoj prvi automobil.

„Ovjes je posebno dizajniran kako bi se prilagodio lokalnim uslovima na cesti, čime se eliminira bilo kakav stres za one koji idu naprijed“, dodaje se.

Datsun Go, međutim, dolazi na indijsko tržište u teško vrijeme, budući da je prodaja putničkih automobila pala za 10 posto u drugom kvartalu zbog ekonomskog usporavanja i visokih kamatnih stopa, koje kredite za kupovinu automobila čine manje isplativim.

Model Datsun debitovao je u Japanu 1932. godine, u SAD-u je prodavan više od pet decenija, da bi proizvodnja bila prekinuta 1981. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO