Crna Gora se nada novim turistima

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju Crnogorci se nadaju novim turistima, ali statistika za sada ne ohrabruje ove nade.

Ulaskom Hrvatske u EU i pooštravanjem režima prelaska granice zemlje regiona, posebno one na moru, dobile su šansu da privuku dio turista koji godinama tradicionalno ljetuju od Dubrovnika do Umaga.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo blizu 1,5 miliona turista, a ugostitelji se nadaju da će ova sezona nadmašiti tu brojku.

Ed i Annie iz Londona najčešće ljetuju u Dubrovniku. No, ove godine su se odlučili za Crnu Goru. U Budvi su već nekoliko dana i kažu – drugačije je.

Za dužu sezonu

„Hrvatska je, čini mi se, pripremljenija za turizam. Dubrovnik je skuplji nego ovdje, hrana tu negdje, pića su jeftinija kod vas. Mislim da su ugostitelji u Hrvatskoj uslužniji“, govori Ed.

Struktura gostiju u Crnoj Gori posljednjih godina nije se mijenjala – prednjače Rusi i turisti iz regije.

„Prvi put sam u Budvi. Sve je super, narod je gostoljubiv, cene su fantastične, nije ništa previše skupo i usluga je veoma dobra“, govori Beograđanin Marko.

„Crna Gora je zaista lijepa, usluga u restoranima i kafićima odlična, hotelima takođe. Cijene su niže nego u Evropi“, ističe Varvara, turistkinja iz Rusije.

Boban Mrdak je konobar u jednom od Budvanskih kafića. Za sada se, kaže, nije previše umorio.

„Špic sezone još nije bukvalno krenuo. To se nadamo oko 15-og da će, imamo i neke najave da će biti još veća gužva nego što je ovih godina bila“, navodi on.

Broj turista nije pokazatelj, već njihova platežna moć. A ona je mala, žale se restorandžije.

„Ljudi ima, ali koliko je turista – to ne znamo. Jer ulice su nam pune, plaže su poprilično pune, a koliko je potrošača to je jedno veliko pitanje“, govori Krsto Niklanović, ugostitelj.

„Crnu Goru prošle godine posjetilo je oko milion i po turista, što je državi donijelo oko 700 miliona eura legalne i 400 miliona eura nelegalne zarade. Od ove godine očekuje se više“, javlja iz Budve reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Hotelijerima je glavni cilj da produže sezonu koja u Crnoj Gori zna da traje samo mjesec.

„Ovo što su do sada pokazatelji – mi smo na nivou prošle godine. Pokušaćemo, imamo dobre najave za septembar i oktobar da produžimo taj efekat sezone i mislim da ćemo to izgurati i imati sezonu do kraja oktobra“, govori Vladimir Prlja iz Hotela Maestral.

Zvanične cifre

Stručnjaci kažu da je još rano prognozirati da li će pooštreni carinski režim, koji važi od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, dio turista usmjeriti prema Crnoj Gori. Prema njihovom mišljenju, ako do toga dođe takve turiste potrebno je zadržati.

„U principu, prilagoditi ukupnu turističku ponudu, sve faktore, željama gostiju sa navedenih turističkih tržišta“, kazuje Ivo Županović sa Fakulteta za biznis i turizam.

Zvanične cifre za sada ne govore ni o kakvom “prelivanju turista”. Budva, centar dešavanja na crnogorskom primorju, bilježi porast gostiju od svega tri posto.

Izvor: Al Jazeera