SAD i Kina obnavljaju ekonomske pregovore

Dogovor je postignut tokom redovnih godišnjih pregovora SAD-a i Kine o strateškim i ekonomskim pitanjima (EPA)
Dogovor je postignut tokom redovnih godišnjih pregovora SAD-a i Kine o strateškim i ekonomskim pitanjima (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Kina saglasile su se u četvrtak u Washingtonu da nastave pregovore o postizanju sporazuma o investiranju, nakon što je Peking odustao od ranijih zahtjeva za zaštitom pojedinih sektora svoje ekonomije.

Dogovor je postignut tokom redovnih godišnjih pregovora SAD-a i Kine o strateškim i ekonomskim pitanjima, a na dnevnom redu bila su i pitanja poput zaštite intelektualnog vlasništva, te slučaj Snowden.

Dogovor o obnovi pregovora o investiranju pozdravila je američka poslovna zajednica u SAD-u kao veliki iskorak.

Najviši dužnosnici obje zemlje nastojali su ostaviti dojam prijateljskog tona dok su pokušavali uspostaviti nešto što Kina naziva “novi model odnosa velikih zemalja” između dviju najvećih svjetskih ekonomija u prvoj godini mandata novog kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Znak promjena

Američki ministar finansija Jack Lew pozdravio je predanost postizanju sporazuma o investiranju kao znak pozitivnih promjena u Pekingu.

Pregovori o takvom sporazumu počeli su još 2008. godine, u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Američko-kineski razgovori protekli su u znaku američkog nezadovoljstva, skrivanjem odbjeglog američkog zviždača Edwarda Snowdena u Hong Kongu i time što su, umjesto da ga vrate u SAD, dozvolili da ode u Moskvu.

“Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu postupale u slučaju Snowden”, kazao je zamjenik američkog državnog sekretara Willian Burns.

Te kritike odbačene su odmah i Kina je poručila da je Hong Kong u toj sferi neovisan, te da je postupao u skladu s kineskim zakonima.

Jedna od važnijih tema bila je i spor u vezi s internetskim piratstvom. SAD je ponovio svoje prigovore krađi intelektualnog vlasništva, a razgovarano je i o drugim sigurnosnim pitanjima vezanim uz internet, poput krađe povjerljivih poslovnih informacija i drugih vrsta internetskih napada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO