Anglo-irska banka razljutila građane

Agencija Standard & Poor’s povisila je kreditni rejting Irske zbog prognoza da će Vlada smanjiti zaduženost prije predviđenog roka.

Ali, za obične građane, situacija je daleko od idealne. Država je zvanično i dalje u recesiji, a nedavni snimak čelnika Anglo-irske banke, u kojem ismijavaju svoje klijente, dodatno je rasplamsao bijes Iraca.

Ljuti demonstratori upali su na aukciju nekretnina u Dublinu. Više od stotinu posjeda trebalo je ići pod čekić, nakon što su mnoge nekretnine banke konfiskovale od klijenata.

Kupci koji su se nadali bagateli, otjerani su sa aukcije. Ovo je prvi događaj ove prirode tokom krize u Irskoj.

Konstantin Gurdgiev, profesor ekonomije na dablinskom Trinity Univerzitetu kazao je da irski narod stoljećima nije podizao glas, “ali jednom kada se to dogodi, mogu se očekivati neredi, haos i promjene”.

“Ali, potrebno je mnogo vremena da se bijes nakupi”, ističe on.

Reakcija Vlade

Kap koja je prelila čašu vjerovatno je prošlomjesečni video koji je iscurio u javnost, gdje direktori Anglo-irske banke ismijavaju svoje klijente i Zakon o osiguranju depozita.

“Zgadili su mi se”, rekla je jedna stanovnica Dublina.

“To će sve moja generacija doživotno plaćati. To je stvarno sramota”, dodao je njen sugrađanin.

“Što je dosta, dosta je! Mi kao nacija trebamo ustati i natjerati Vladu da te ljude stavi iza rešetaka”, kaže jedna Irkinja.

Građani zahtjevaju i istragu o tome kako je banka dospjela u situaciju da je država mora spašavati od bankrota, ali od istrage nema ni traga ni glasa.

Nijedan bankar nije optužen.

Ministar javne potrošnje Brendan Howlin insistira da Vlada radi ono što može.

“Moramo oblikovati proces istrage koji će biti ustavan. U protivnom, možemo doći u situaciju da se upustimo u klimavu istragu koju će sud oboriti. Zato moramo naporno raditi da osiguramo mehanizam kojim ćemo doći do istine”, kazao je on.

Irska je na putu da postane prva zemlja eurozone koja će vratiti dugove i okončati mjere štednje, ali jasno je da će od oporavka na papiru do boljeg životnog standarda Iraca proći još mnogo vremena.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Irska se sve više savija pod teretom dugovanja i uvjeta pod kojim su joj međunarodni kreditori odobrili prijeko potrebnu financijsku pomoć. Dug se mora vraćati, ali novca baš i nema. Vlada razmišlja o prodaji nacionalnog blaga – šuma. Posljednji put bez njih je ostala u vrijeme dok je bila kolonija, a danas, kako se čini, […]

Zbog dugovanja i nametanja teških uvjeta za dobijanje finansijske pomoći, Vlada Irske razmišlja o prodaji šuma.

14 Mar 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO