Novi dioničar Evropske investicijske banke

EIB je prisutan u Hrvatskoj od 2001. godine (EPA)
EIB je prisutan u Hrvatskoj od 2001. godine (EPA)

Ulaskom u Evropsku uniju (EU), Hrvatska postaje dioničar Evropske investicijske banke (EIB), saopćeno je u ponedjeljak iz EIB-a.

Zemlje članice EU-a ujedno su dioničari EIB-a, čiji je temeljni kapital na kraju prošle godine, prema podacima na internet stranici ove banke, iznosio 242,4 milijarde eura, prenosi Hina.

Najveći dioničari na kraju 2012. godine bile su Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, s identičnim udjelima od po 39,2 milijarde eura.

Najmanji dioničar bila je Malta, s udjelom od 102,7 miliona eura.

Udio zemalja članica EU-a u kapitalu EIB-a temelji se na udjelu njihovog bruto društvenog proizvoda (BDP) u onome EU-a u vrijeme pristupa Uniji.

Prema projekcijama Eurostata, hrvatski BDP trebao bi ove godine iznositi 44,24 milijarde eura, što odgovara 0,33 posto 28-člane Unije.

Prošle godine zemlje članice EU-a je donijele odluku o povećanju temeljnog kapitala banke za dodatnih 10 milijardi eura, što bi joj omogućilo da u trogodišnjem razdoblju odobri do 60 milijardi eura dodatnih kredita.

U korist svih Evropljana

Čestitajući građanima Hrvatske na ulasku u EU, predsjednik EIB-a Werner Hoyer naglasio je da to “otvara nove mogućnosti na korist svih Evropljana”.

Najavio je, također, da će ova banka i dalje finansirati prioritetne projekte u Hrvatskoj, kako bi joj omogućili da se lakše nosi s aktuelnim i budućim ekonomskim izazovima.

EIB je prisutan u Hrvatskoj od 2001. godine i do sada je odobrio ukupno 3,25 milijardi eura kredita u važnim sektorima ekonomije, u rasponu od temeljne prometne infrastrukture, zaštite okoliša i energetike do industrije i usluga.

Čak 48 posto odobrenih kredita bilo je usmjereno na potporu malim i srednjim poduzećima, navodi se u saopćenju.

Hrvatska je bila prva zemlja koja je i prije ulaska u EU primala besplatnu savjetodavnu pomoć EIB-a pri izradi projekata za korištenje novaa iz evropskih kohezijskih i strukturnih fondova u sklopu inicijative JASPERS.

Inicijativu su 2011. godine pokrenuli Evropska komisija (EK), EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i njemačka razvojna banka KfW.

Izvor: Agencije


Povezane

Svi koji su bili na Trgu bana Jelačića ili pratili uživo televizijske prenose u nedjelju su svjedočili jedinstvenom slavlju. Hrvatska očekuje da počne novo razdoblje.

Prvo evropsko jutro i prvi veliki regionalni sastanak. Cijela regija – na Pantovčaku. Prvi dolazi onaj koji je odavno u Evropi. Potom i svi ostali. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO