Porast prodaje novih automobila u SAD-u

Ugodno je iznenadio u prvom redu velik broj prodatih kamioneta, najveći od decembra i uobičajenih rasprodaja na kraju godine (Getty Images)
Ugodno je iznenadio u prvom redu velik broj prodatih kamioneta, najveći od decembra i uobičajenih rasprodaja na kraju godine (Getty Images)

Prodaja automobila u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo je porasla u maju zahvaljujući Fedovoj politici niskih kamata, ali i obnovi voznog parka u malim preduzećima, koja time iskazuju sve veće povjerenje u vezi s poslovanjem u predstojećem razdoblju.

Ukupno je u maju prodano 1,4 miliona novih automobila, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Autodata Corp.

U aprilu ih je prodato 1,29 miliona, 8,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Rezultati navode na zaključak da će automobilska industrija i dalje biti svijetla tačka američke ekonomije.

Kao razlog skoka prodaje navode se centralna banka Fed i njena politika niskih kamata, ali i prigodne prodaje povodom Dana sjećanja na pale američke vojnike.

Dodatni radnici

Ugodno je iznenadio u prvom redu velik broj prodatih kamioneta, najveći od decembra i uobičajenih rasprodaja na kraju godine, budući da su mala preduzeća, posebno ona u građevinskom i sektoru bušenja nafte, odlučila obnoviti vozni park, iskazujući time optimizam u pogledu poslovanja u narednom razdoblju.

Tako je Fordova prodaja te kategorije vozila poskočila čak 31 posto u odnosu na lanjski maj.

Chrysler i GM su, također, zabilježili skok prodaje kamiona i to za više od 20 posto.

Takav je rezultat odjeknuo i na tržištu rada, pa je Ford početkom maja objavio da će u pogonu koji proizvodi kamionete zaposliti dodatne 2.000 radnika.

U razdoblju od januara do aprila proizvođači automobila i autodijelova zaposlili su ukupno 14.600 radnika, a Centar za istraživanje u automobilskoj industriji očekuje da će u cijeloj godini ta brojka narasti na 35.000.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO