Ford povećao prodaju nakon krize

Prije samo četiri godine američka industrija automobila bila je na ivici kolapsa. Međutim, prodaja velike trojke koju čine General Motors, Chrysler i Ford konstantno raste. Sada sam Ford planira zaposliti 2.000 radnika na novoj traci u Kansas Cityju.

Nekoliko godina nakon takozvane automobilske krize, Ford se vraća za volan. U ovom proizvodnom pogonu u Kansas Cityju, američki proizvođač automobila radi nešto što je do skora bilo nezamislivo – zapošljava.

Neobičan prizor

Jim Jenkins, zamjenik menadžera fabrike kaže da nikada nije vidio ovako nešto.

“Nikada. Nikada. I ranije sam bio tu kad su vršena neka od lansiranja, ali nikad nisam prisustvovao ovolikim promjenama, ovolikoj investiciji u jednu fabriku u Kansas Cityju”, kaže Jenkins.

Fabrika, u kojoj trenutno radi dvije i po hiljade ljudi, uvodi treću smjenu za svoj model F-150, i novu liniju za model kombija.

“Prošle godine fabrika je otpustila hiljade radnika. Sljedeće se svi oni vraćaju – a još i 2.000 novih. I dok finansijski eksperti raspravljaju o pravcu u kojem ide američka ekonomija, ovdje u Kansas Cityju, uvjereni su da ide naprijed”, kaže John Hendren, reporter Al Jazeere.

Drugim riječima, Ford se razvija pošto se smanjio nakon krize autoindustrije 2009.

Kada su General Motors i Chrysler bankrotirali, Ford je masovno počeo da zatvara podružnice i sklapa nove dogovore sa sindikatima.

Profitabilnija firma

“Na neki način svjesno su donijeli odluku da prodaju manje automobila, a to nije nužno loša stvar dok god je manje onih koje ne prodate od onih koje prodate. Bilo da ovo postane poslovni model ili dio nove prakse – ovaj pomak u pravcu manje ali profitabilnije firme – vrijeme će pokazati da li će uspeti”, kaže Chad Syverson, analitičar autoindustrije.

Vrijednost investicije kompanije u fabriku u Kansas Cityju je milijarda dolara. I dolazi sa tako potrebnom sigurnošću zaposlenih u svoje radno mjesto.

“Prije nekoliko godina sve je bilo usporeno. Ekonomija je bila spora. Sada se stvari pokreću i čini se da su svi ponovo počeli da kupuju”, kaže Cynthia Millentree, radnica u proizvodnji.

Zapošljavanja u Fordu mogla bi biti generator i novih poslova u samom gradu.

Iz kompanije kažu da svaki novi posao ovdje stvara devet drugih izvan fabrike.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki proizvođač automobila Ford najavio je zatvaranje pogona u Australiji. Zbog loših ekonomskih uvjeta, australijsko odjeljenje Forda u posljednjih pet godina izgubilo je više od pola milijarde dolara. Minus koji čelnici kompanije više ne mogu tolerirati.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO