Johnson Electric otvara fabriku u Nišu

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i direktor za Evropu Grupe Johnson Electric Laurent Cardon (Tanjug)

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktor za Evropu Grupe Johnson Electric (JE) Laurent Cardon, potpisali su u četvrtak Memorandum o saradnji kojim se predviđa da ta kompanija u Nišu izgradi fabriku vrijednu 20 miliona eura, u kojoj će u prvoj fazi biti zaposleno 1.000 radnika.

Dinkić je rekao da je to prvi strani investitor iz Hong Konga koji je prošle godine ostvario promet od dvije milijarde dolara, a njegov najveći konkurent na evropskom tržištu je Bosch.

Johnson Electric će u Nišu izgraditi fabriku za proizvodnju elektromotora za sve industrije, prije svega za automobilsku.

Time se povećava broj fabrika koje će u Srbiji proizvoditi komponenete za automobilsku industriju, koja u toj zemlji važi za jednu od najvažnijih i po vrijednosti proizvodnje, i po vrijednosti izvoza.

Gradnja fabrika početkom ljeta

Dinkić je, također, najavio da će njemačka tvornica Leoni, koja proizvodi kablove za automobile i već je otvorila fabriku u Prokuplju, započeti izgradnju nove fabrike u predgrađu Niša, u opštini Doljevac, gdje će zaposliti 1.500 radnika.

Johnson Electric i Leoni planiraju da izgradnju svojih fabrika započnu krajem ljeta, kazao je Dinkić, kao i to da će JE probnu proizvodnju započeti na proljeće 2014. godine, a punu proizvodnju pokrenuti narednog ljeta, javlja Tanjug.

Dinkić je nepomenuo da će u fabrici JE grupe, koja će biti izgrađena u Radnoj zoni Sever, u blizini aerodroma Konstantin Veliki, četvrtina radnika biti inženjeri.

Strategija Vlade Srbije je da, kroz pokretanje proizvodnje i nove strane investicije, zaposli ljude i na taj način stabilizira kompletnu ekonomiju, kazao je Dinkić.

“Ovo je tek početak, ovo nije kraj”, kazao je on i dodao da je Srbiji potrebno još mnogo ovakvih fabrika.

Srbija je izabrana za mjesto investiranja u konkurenciji sa Poljskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, napomenuo je Dinkić i čestitao Nišu, podsjetivši da su pregovori sa predstavnicima Johnson Electrica trajali osam mjeseci.

Najbolje namjere

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je Niš usvojio principe moderne lokalne administracije i da će biti dobar domaćin stranim i domaćim investitorima.

Cardon je rekao da ta kompanija “dolazi sa najboljim namjerama u Niš da proizvode i da je Niš dobra prilika za njih, kako sa stanovišta geografskog položaja, tako i sa stanovišta raspoložive radne snage”.

Johnson Electric je svjetski lider u domenu elektopokretača, što uključuje sve podsisteme – elektromotore, solenoide, prekidače i spojnice. 

Kompanija zapošljava više od 38.000 radnika u 23 zemlje, od čega 4.000 u Evropi. Sjedište kompanije je u Hong Kongu, a evropsko sjedište nalazi se u Švicarskoj.

Izvor: Agencije