ECB neće uskoro promijeniti kamatne stope

Ukupni ekonomski izgledi i dalje jamče blagu monetarnu politiku, a izlaz je još uvijek daleko, kazao je Mario Draghi (AFP)

Evropska centralna banka (ECB) nema za sada namjeru mijenjati kamatne stope u eurozoni, jer su ekonomski uvjeti i dalje slabi, kazala su dva visoka dužnosnika ove finansijske institucije.

“Ukupni ekonomski izgledi i dalje jamče blagu monetarnu politiku, a izlaz je još uvijek daleko”, kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi u utorak na kongresu u Berlinu, prenosi Hina.

Na ovomjesečnoj redovnoj sjednici ECB je zadržao ključnu kamatnu stopu na važećih, rekordno niskih 0,5 posto.

Tom je prilikom predsjednik ECB-a kazao da je banka “spremna djelovati kako bi dala ekonomiji eurozone prijeko potreban poticaj”.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure također je u utorak, odvojeno, otklonio mogućnost podizanja kamatnih stopa u skorije vrijeme.

‘Bez promjene politike’

“Dopustite mi da sasvim jasno kažem da ne namjeravam u bliskoj budućnosti dati nikakve naznake o promjeni monetarne politike u eurozoni”, rekao je Coeure na konferenciji ulagača u Londonu.

“Aktuelni ekonomski uvjeti ne dopuštaju obrat” u monetarnoj politici, dodao je on.

Predviđa se da će ekonomski rast eurozone ostati slab u ovoj godini, a inflacija ispod 2,0 posto.

“Razne nestandardne mjere koje je ECB uveo kako bi podupro prenos monetarne politike u određene tržišne segmente ostat će na snazi sve dok bude potrebno, a tu su i druge mjere, standardne i nestandardne, koje možemo primijeniti bude li potrebno”, kazao je Coeure.

“Dakle, u ovom trenutku ne bi trebalo biti sumnje da je naš ‘izlaz’ daleko te da je naša monetarna politika blaga i da će takva i ostati”, dodao je Coeure.

Izvor: Agencije