Henkel otvorio proizvodnu liniju u Kruševcu

Proizvodi će se izvoziti na tržište Evropske unije (Reuters)

Kompanija Henkel otvorila je u Kruševcu novu proizvodnu liniju u koju je dosad uloženo pet, od ukupno 40 miliona eura, i u prvom talasu zaposlit će oko 40 novih radnika.

Istovremeno, predstavljen je novi proizvod koji će se proizvoditi samo u Srbiji i izvoziti na tržišta Evropske unije i ostala regionalna tržišta.

Direktor upravljanja proizvodnjom za region centralne i istočne Evrope Wolfgang Weber rekao je novinarima na svečanosti u Kruševcu da novi proizvodni pogon ne podrazumijeva “prekopiranu” investiciju, već da je riječ o otpočinjanju novog segmenta proizvodnje po najnovijim tehnološkim standardima i sa najsavremenijom opremom.

“Henkel želi naglasiti posvećenost i spremnost da investira više miliona eura u ovaj pogon i ovo je znak naše velike odgovornosti i posvećenosti poslu”, kazao je Weber.

Dobro okruženje

“U novi pogon uložićemo 40 miliona eura i to je onaj iznos kojim smo morali garantovati prilikom kupovine Merime i evo sada, 10 godina poslije, mi ponovo ulažemo toliko. Agencija za privatizaciju je motrila na nas i bili su iznenađeni kada su vidjeli da smo mi taj iznos utrostručili”, rekao je predsjednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu Gunter Thumser podsjetivši da je Henkel u prethodnoj deceniji uložio 130 miliona eura.

Henkel izvozi u 15 zemalja regiona i Evropske unije i ima oko 55 miliona potrošača, naveo je danas Christoph Till, predsjednik Henkel Srbija, koji je posebno naglasio da je ova kompanija postala uspješna na domaćem tržištu zbog lokalnih proizvoda kao što je Merix.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi što je investitorima omogućila dobro poslovno okruženje.

Thomas Muller Kirschbaum, stariji korporativni potpredsjednik, rekao je da ta investicija podrazumijeva i uvođenje novih tehnologija.

On je podsjetio da je do sada uloženo pet miliona eura u novi proizvodni pogon, dok će uskoro biti uloženo i u skladište, a treći dio investicije je oko 30 miliona eura.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji je izrazio zadovoljstvo jer se otvaraju nova radna mjesta, kao i zbog izgradnje nove hale, kao što je ranije i najavljivano.

On je predstavnicima kompanije Henkel poželeo dobre poslovne rezultate i zahvalio im što vode računa o životnoj sredini.

Kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, zapošljava oko 47.000 ljudi, a u fiskalnoj 2012. godini ostvario je prodaju od 16,510 milijardi eura i operativni profit od 2, 335 milijardi eura.

Izvor: Agencije