Albanija u potrazi za crnim zlatom

Albanija želi da postane naftna velesila, a vlasti tvrde da im za to treba još samo malo vremena.

Kanadska kompanija koja obavlja testove uskoro bi trebalo da objavi rezultate istraživanja, ali građani su skeptični.

Tokom 35 godina, koliko se bavi postavljanjem naftnih bušotina širom svijeta, Leon Aubin je mnogim ljudima zaradio cijela bogatstva.

Sada se ovaj Kanađanin našao u Albaniji. Na  šest kilometara dubine, našao je crno zlato koje ova zemlja traži već stotinu godina. Leon tvrdi da je potencijal za zaradu veliki.

Analiza zemljišta

“U zavisnosti od veličine i dubine bušotine, može se zaraditi između 20.000 do milion dolara dnevno. Mnogo toga zavisi od toga bušite li na moru ili na kopnu. Ali, procjene su da će ova bušotina donositi između 100 i 150.000 dolara.”

Naftna istraživanja obustavljena su u Albaniji početkom devedesetih godina. Nedavno je kanadska kompanija Petromanas, u saradnji sa Shellom, nastavila sa analiziranjem zemljišta.

Svoje nade i 300 miliona dolara, uložili su u zemlju sa geološkim profilom kakav je u Južnoj Italiji, gdje se iz nalazišta Val d'Agri dnevno crpi 85.000  barela nafte.

“Čak i ako je polovina veličine Val d'Agrija, sa ovolikim nalazištem, možemo pričati o dvostrukoj ili još većoj proizvodnji od dosadašnje”, rekao je izvršni direktor Petromanasa Glen McNamara.

Ali ovo je priča koju su Albanci čuli mnogo puta u prošlosti. Iako država zarađuje velike sume, inženjer na naftnoj bušotini Baftjar Bluša tvrdi kako taj novac ne dolazi do prosječnog građanina.

“Čuo sam da kompanije daju kompenzaciju lokalnom stanovništvu zbog zagađenja, ali niko ne zna kako se raspoređuje, jer stanovnici ništa ne dobijaju”, kaže Bluša.

Albanski premijer Sali Berisha je uoči ovosedmičnih izbora izjavio da je država na pragu ostvarivanja historijski velikog potencijala.

Brojne prepreke

“Želio bih se zahvaliti svim kompanijama koje su uključene u ova istraživanja i koje vjeruju da naša zemlja obiluje resursima. Patos Marinza, najveće nalazište nafte u Evropi, ne može biti samo izolovani otok na našoj zemlji. Drugi resursi su tu, samo ih još treba otkriti”, rekao je on.

Ako se potencijal ostvari, Albaniju očekuju još mnoge prepreke prije nego što postane ozbiljan igrač u naftnom svijetu. Jedna od njih je i menadžment.

“Ekonomija Albanije ima malu korist od nafte i plina jer se sve domaće sirovine izvoze, a nafta koja se prodaje na tržištu uvozna je”, kaže Kastriot Bejtaj, ekspert za naftna istraživanja.

Petromanas očekuje da će rezultate novih istraživanja objaviti do septembra. Ako pokažu da je eksploatacija nafte moguća i profitabilna, to bi Albaniji osiguralo titulu najvećeg proizvođača nafte na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera