Dugoročna naftna saradnja Kine i Rosnjefta

Rosnjeft će u sljedećih 25 godina isporučivati u Kinu 300.000 barela nafte dnevno (AP)

Ruska kompanija Rosnjeft udvostručit će isporuke nafte Kini prema sklopljenom sporazumu vrijednom 270 milijardi dolara i preusmjeriti se sa zasićenih i krizom pogođenih evropskih tržišta na Aziju, a moguće ukidanje Gazpromovog monopola na izvoz plina otvara mu vrata i u tom segmentu, prenosi Hina.

Rosneft će u idućih 25 godina, počevši od druge polovine ovog desetljeća, isporučivati u Kinu 300.000 barela nafte dnevno, čime je udvostručena količina koju trenutno isporučuje najvećem potrošaču energije u svijetu.

To bi značilo da će Kini u 25-godišnjem razdoblju isporučiti 365 miliona tona nafte, izračunao je Reuters.

“Procijenjena je vrijednost posla 270 milijardi dolara”, kazao je novinarima u Sankt Peterburgu čelnik ruske kompanije Igor Sečin.

Historijski dogovor

Sklopljeni je posao među najvećima u historiji Rusije, inače vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Struktura ruskog izvoza dramatično se promijenila u posljednje vrijeme, uz povlačenje ogromnih količina nafte s evropskog tržišta u proteklih pet godina.

U početku je nafta iz Rusije u Kinu stizala željeznicom da bi naknadno bio izgrađen naftovod, nakon otvaranja luke Kozmino na Pacifiku 2009.

Zajedno s isporukama u Kozmino, Rusija već sada na azijska tržišta izvozi približno 750.000 barela nafte dnevno, odnosno 17 posto ukupnog izvoza.

Izvoz u Evropu paralelno se smanjio, što je rezultiralo i višim cijenama ruske nafte u odnosu na onu izvađenu u Sjevernom moru.

Dodatni plus za Rosnjeft jest i signal ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi državni plinski div Gazprom mogao izgubiti monopol na izvoz plina.

Ukidanje ograničenja

“Nudimo postepeno ukidanje ograničenja za izvoz ukapljenog plina”, kazao je ruski predsjednik u govoru na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, dodajući da potražnja za tim energentom u azijsko-pacifičkoj regiji naglo raste.

Taj potez bio bi težak udarac za Gazprom, koji, prema zakonu iz 2006, ima monopol na izvoz ukapljenog i plina isporučenog plinovodima i planira veliko povećanje prodaje na azijskim tržištima, s obzirom na stagnaciju na onima u Evropi.

Rosnjeft i Novatek lobiraju za prava na izvoz ukapljenog prirodnog plina, pri čemu je Rosnjeft s američkim ExxonMobilom već dogovorio gradnju pogona za ukapljeni prirodni plin na ruskom Dalekom istoku u vrijednosti 15 milijardi dolara.

Izvor: Agencije