Ekonomija u centru protesta

U centru protesta u Brazilu je ekonomija zemlje. Dok je rast usporen, a inflacija visoka, Vlada troši milijarde na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Dan nakon najvećih protesta u Brazilu tokom više od 20 godina predsjednica Dilma Rousseff je odgovorila na rastući pokret.

“Jučer sam vidjela zanimljiv znak na kojem je pisalo: Izvinite zbog neugodnosti, mijenjamo zemlju. Želim reći da moja Vlada čuje one koji traže promjene, moja Vlada se zalaže za društvene promjene”, kazala je Rousseff.

Protesti su počeli početkom mjeseca kao odgovor na povećanje cijena autobuskih karata u Sao Paulu i u drugim gradovima. Uprave pojedinih gradova najavile su smanjenje cijena, ali to možda neće zaustaviti talas demonstracija širom Brazila.

Sad su im se pridružili demonstranti bijesni zbog korupcije, nedostatka ulaganja u transport i drugih usluga za siromašne.

Trošenje na projekte

Također, mnogi protestiraju protiv trošenja milijardi dolara na projekte za Olimpijske igre 2016. i Svjetsko nogometno prvenstvo iduće godine.

Benedito Barbosa je društveni aktivista.

On je kazao: “Mislili smo da će nam Svjetsko prvenstvo ostaviti nešto u naslijeđe i poboljšati kvalitet života Brazilaca, posebno najsiromašnijih, no to je prvenstvo koje definira isključivanje, a ne uključivanje građana.”

Politolog Lucio Almeda kaže da su protesti Vladu uhvatili nespremnu.

“Uz sav novac koji se troši na stadione za Svjetsko prvenstvo teško je uvjeriti ljude da nema resursa za stvari poput većeg smanjenja cijena prevoza ili čak besplatnog javnog prevoza”, ocijenio je Almeda.

Predsjednica Rousseff godinama promovira Svjetsko prvenstvo kao način kojim će Brazil obilježiti izlazak na svjetsku scenu.

No, protesti su Vladu stavili pred dilemu. Umjesto da pokažu dinamičnost zemlje, Svjetsko prvenstvo moglo bi postati platforma za usmjeravanje pažnje na ekonomsku nejednakost u Brazilu.

Izvor: Al Jazeera