Mliječni put-2, novi superkompjuter

Kineski naučnici predstavili su superkompjuter, dva puta jači od ijedne druge postojeće mašine.

Tianhe-2 ili Mliječni Put-2 proizveden je na Kineskom nacionalnom univerzitetu za tehnologiju odbrane.

Pored izuzetne brzine, masivni kompjuter sadrži mnoge izvanredne funkcije, izvještava Tarek Bazley. Kompjuter je izašao dvije godine prije roka i Tianhe-2 je poseban u svojoj klasi.

Tri miliona procesora

Napravljen je od tri miliona procesora – vrste čipova koju možete naći u PC-jevima. Njegov kapacitet računanja je ogroman. Zaboravite milion kalkulacija u sekundi, pa i milijardu. Nije ni trilion kalkulacija u sekundi, niti kvadrilion.

Ne, ovaj kompjuter može podržati kalkulacije od 33,86 kvadriliona u sekundi.

To je dva puta više od broja kalkulacija najbržeg postojećeg superkompjutera – Titana.

Napravljen u Američkom Oak Ridge Nacionalnom Labaratoriju, početkom godine dobio je titulu najbržeg kompjutera na svijetu.

Ali se Tianhe-2 ističe na druge načine: njegov sistem i software su napravljeni u Kini. 

Trenutno koristi američke Intel procesore, ali se očekuje da će ih kineski čipovi zamijeniti u bliskoj budućnosti.

Jack Songarra sa Univerziteta u Tennesseeju kaže: “Tokom proteklih godina Kinezi su proizveli više sličnih komponenata, praveći sistem koji je gotovo potpuno kineski po karakteru i prirodi i, po mom predviđanju, neće trebati dugo da zamjene Intelove čipove i naprave mašinu koja je u potpunosti kineska.”

Izvandredna jačina procesora superkompjutera koristi se u poslovima sa velikim brojkama poput vremenske prognoze, istraživanja klime, traženja novih lijekova i kreiranja avionskih motora.

Koštao 290 miliona dolara

Proizvodnja Tianhe-2 koštala je 290 miliona dolara. Učešće privatne Kineske kompanije sugeriše da bi Kinezi mogli prodati tehnologiju drugim državama.

“Samo nekoliko godina ranije Kinezi nisu imali superkompjutere, a danas su drugi po proizvodnji tih kompjutera, odmah iza Sjedinjnih Američkih Država”, kaže Dongarra.

Tianhe-2 sklopovi troše 24 megavata struje godišnje, što je u Americi 24 miliona dolara. Postoje planovi za većim i jačim kompjuterima, nekim sa vlastitim pogonom.

U današnjem digitalnom svijetu potražnja za snažnim procesorima raste među naučnicima i inžinjerima.

Sudeći po prošlosti, tehnologija napravljena za ove mašine nadopunit će sljedeću generaciju kućnih kompjutera.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO