Agrokor kupio 53,12 posto dionica Mercatora

Hrvatska kompanija Agrokor u Ljubljani je potpisala Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja, objavljeno je na internetskoj stranici firme iz Zagreba.

„Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji“, navodi se u saopćenju.

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od sedam milijardi eura, te zapošljavati 60.000 ljudi.

„Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi“, objavio je Agrokor.

Nova zajednička platforma

Nakon potpisivanja Ugovora, predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić je rekao:

„Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu Evropske unije.“

Dodao je kako će „nova zajednička platforma znanja Konzuma i Mercatora, iskustva i predanosti“ ponuditi kupcima „veću vrijednost širenjem asortimana, najboljim cijenama, boljom kvalitetom usluge…“

„Ovom odlukom najutjecajniji poslovni ljudi regije pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ovih dviju kompanija vide zamašnjak budućeg gospodarskog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku nego i za cijelu regiju“, istakao je Todorić.

Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini, a nakon toga će Agrokor, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice.

Firme iz Hrvatske i regije

Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi s konsolidiranim prihodom od prodaje većim od 29 milijardi kuna ostvarenim u 2011. godini i s gotovo 40.000 zaposlenika, navodi agencija Hina.

Unutar koncerna, kome su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode Jamnica, sladoleda Ledo, ulja, margarina i majoneze Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija PIK Vrbovec, zatim Belje, najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, te vodeći maloprodajni lanac Konzum.

Pored kompanija iz Hrvatske, Agrokor koncern sastoji se i od kompanija iz regije pridruženih proteklih godina; iz BIH to su Ledo Čitluk, Sarajevski kiseljak i Velpro Sarajevo, zatim Dijamant, Frikom i Idea iz Srbije, te Ledo i Fonyodi iz Mađarske.

Izvor: Agencije


Povezane

Neobavezujuće ponude za kupovinu 53 posto dionica primat će se najmanje do kraja ove sedmice, prenose slovenski mediji.

Published On 18 Feb 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO