Do kraja godine 10.000 Fiata 500L u Rusiji

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije je, također, izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnog incidenta u fabrici u Kragujevcu (Reuters)

Fiat automobili Srbija će do kraja godine izvesti u Rusiju prvi kontigent od 10.000 novih modela Fiat 500L, proizvedenih u fabrici u Kragujevcu, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić.

„Tu kvotu smatramo samo početkom i nadamo se da ćemo je povećati“, rekao je Vučić u intervjuu za italijansku novinsku agenciju Ansa pred posjetu Italiji, ističući značajne prednosti izvoza u Rusiju zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini između Beograda i Moskve.

Vućić, koji će se u srijedu u Rimu sastati sa italijanskim premijerom Enricom Lettom, ministrom odbrane Mariom Maurom, kao i sa italijanskim investitorima, podsjetio je da se 500L, pored Evrope i Rusije, izvozi i u Sjedinjene Američke Države, gdje je ovih dana isporučen prvi kontigent automobila.

Stabilni uslovi

U intervjuu Ansi prvi potpredsjednik Vlade Srbije je, također, izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnog incidenta u fabrici u Kragujevcu, kada su, kako navodi italijanska agencija, radnici fabrike, nezadovoljni uslovima rada, platama i ukidanjem pauze za pušenje, šarafcigerima oštetili više od 30 novih vozila.

„Realnost je da u Srbiji mora više da se radi. Stidim se toga što se desilo u Kragujevcu“, rekao je Vučić, dodajući da stanovnici države u čijoj je Vladi trebaju naučiti da kod kuće rade isto kao što rade kada odu u inostranstvo.

Vučić je napomenuo da je, zahvaljujući Fiatu i drugim italijanskim malim i velikim kompanijama, kao što su Benetton, Calzedonia i Geox, izvoz Srbije u Italiju premašio izvoz u Njemačku.

„Očekujemo da će značajan broj italijanskih preduzeća koja sada posluju u drugim zemljama doći u Srbiju. Pružamo stabilne i primamljive uslove, počevši sa jednostavnijom birokratskom procedurom i bržim izdavanjem potrebnih dozvola“, poručio je, dodajući kako ne očekuje da će pogoršanje ekonomske krize uticati na italijanske investicije u Srbiji.

Izvor: Agencije