Briga Hrvata: Kako zaštititi brendove

Ostalo je nešto manje od dva mjeseca do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Ali pristupanje toj zajednici stvorilo je Hrvatima i probleme.

Jedan od njih su nazivi hrvatskih brendova. Poznato istarsko vino Prošek od prvog jula više neće moći da se prodaje pod tim imenom ni u Evropi ni u Hrvatskoj.

Slično imenu Proseko

Ponos Istre, Prošek, se nalazi na putu da bude izbrisan. Evropski sud odlučio je da je ime slično italijanskom vinu Proseko, kojeg su Italijani ranije zaštitili. Međutim, istarski vinari će vam reći da su to različite sorte, jer je Prošek sladunjav, dok je italijanski proseko više mjehurast.

Među brojnim odricanjima koje je Hrvatska morala napraviti za ulazak u EU, oduzimanje imena vinu je, kako kažu, kao dodavanje soli na ranu, jer je Prošek za njih dugogodišnja tradicija.

Andro Tomić, vinar, objašnjava:

“Prošek, sigurno je da se on proizvodi preko dvije tisuće godina, jer otkako postoji loza u Dalmaciji, proizvodi se vino…”

Andro Tomić je jedan od vodećih stručnjaka za vino koji vodi bitku za očuvanje Prošeka. Smatra da je to ime toliko ukorijenjeno u historiji Hrvata, da se jednostavno ne može brisati.

“Svaka kuća koja je proizvodila vino, proizvodila je prošek… Prošek je ponos… Oduzeti Dalmaciji prošek, ko da ste oduzeli more.”

I nije samo Prošek ugrožen. Naziv Teran zaštitili su susjedni Slovenci, tako da je evropski sud odlučio da se i to ime treba promijeniti.

Nova tržišta

Moris Civitico, vlasnik restorana, kaže:

“Istra nije samo hrvatska, već je slovenska i italijanska. U redu bi bilo da taj brend ostane tu. Razlike našeg terana i slovenskog je što se naš radi od sorte Teran, a slovenski od sorte Refošk.”

Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji će Hrvatima otvoriti nova tržišta, ali je za neke proizvode pitanje – pod kojim imenom.

Izvor: Al Jazeera