OECD: Potrebne agresivnije mjere u eurozoni

Padoan: Evropa je u teškoj situaciji (AFP)
Padoan: Evropa je u teškoj situaciji (AFP)

Evropska centralna banka (ECB) morat će razmisliti o uvođenju novih mjera kako bi pomogla izlasku eurozone iz recesije, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prognozirajući eurozoni pad bruto društvenog proizvoda od 0,6 posto u ovoj godini.

„Evropa je u teškoj situaciji“, kazao je glavni ekonomista OECD-a Pier Carlo Padoan.

„Smatramo da bi ECB trebala razmotriti agresivnije opcije. Mi bi to nazvali kvantitativnim ublažavanjem u stilu eurozone.“

Zato ECB pozivaju da razmotre odvažnije poteze od aktuelnog smanjenja ključnih kamatnih stopa i da razmisle i o snižavanju kamatne stope na depozite banka u centralnoj banci, trenutno u visini nula posto.

Prognoze za BDP Slovenije

Slovenski BDP će se ove godine smanjiti za 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok će u 2014. ostvariti skroman rast od 0,1 posto, prognoza je iz novog izvještaja OECD-a.

Zbog slabije procjene rasta u svijetu, posebno u Evropi, OECD je u novom izvještaju smanjio i procjene privredne aktivnosti u Sloveniji, kojoj je u prethodnoj prognozi iz prošlog novembra predviđao pad BDP-a od 2,1 posto u ovoj godini i rast od 1,1 posto za 2014. godinu.

OECD kao glavne razloge za produžetak recesijskih trendova u Sloveniji, slično kao i međunarodne finansijske institucije, ističe probleme njenog bankarskog sektora, prezaduženost preduzeća, ali i pad potrošnje uslijed mera štednje i fiskalne konsolidacije.

To bi značilo da bi ECB ubuduće komercijalnim bankama naplaćivala za prekonoćne depozite i time ih zapravo poticala da novac, umjesto da ga drže kod centralne banke, pretoče u zajmove kompanijama i kućanstvima.

Fed kao uzor

Privreda eurozone prolazi kroz najdublju recesiju od osnivanja 1999. a uveliko ju je potresla dužnička i bankovna kriza, dovevši u jednom trenutku u pitanje i opstanak 17-članog monetarnog bloka.

Obzirom da još čeka na oporavak, i to gotovo godinu dana nakon što su iz ECB-a najavili „da će učiniti sve što bude potrebno“ da bi se spasila eurozona, OECD u najnovijem izvještaju poziva ECB da razmotri nove načine pomoći, uključujući i program kvantitativnog ublažavanja, po uzoru na onaj koji provodi američka centralna banka Fed.

Iz OECD-a nije detaljnije bilo govora o tome bi li ECB trebala slijediti primjer Feda, koji svakog mjeseca kupuje obveznice u vrijednosti od 85 milijardi dolara, ali je upozoreno da izostanak daljnjih mjera i osnaživanja banaka predstavlja značajan rizik.

Ekonomske prognoze OECD-a općenito su pesimističnije od onih Evropske komisije i vlada eurozone.

Francuskoj, tako, prognoziraju pad od 0,3 posto u ovoj godini, nasuprot padu od 0,1 posto, koliko prognoziraju u Komisiji.

Prognoze pada i rasta

OECD je manje optimističan i po pitanju ekonomskih prognoza za Grčku u odnosu na njene međunarodne zajmodavce.

Grčka ekonomija će, po prognozama OECD-a, u 2014. biti smanjena za 1,2 posto, što bi značilo da sedmu godinu zaredom bilježi pad aktivnosti.

U EK, pak, očekuju da će grčki BDP porasti iduće godine za 0,6 posto.

Prognoza rasta američke ekonomije, zbog automatskih budžetskih rezova, snižena je na 1,9 posto.

Japan je pokrenuo najveći stimulativni program do sada, zbog čega mu se u narednoj godini prognozira rast od 1,4 posto.

OECD je oborio prognozu rasta kineske privrede sa 8,5 na 7,8 posto u ovoj godini, no Kina je i dalje u grupi država sa najsnažnijim rastom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO