Građani ne osjete ekonomski razvoj Etiopije

Devet najbrže rastućih ekonomija na svijetu nalazi se u Africi. Pri vrhu te liste je i Etiopija sa rastom od čak sedam posto. Međutim, postavlja se pitanje koliko je zaista taj rast realan.

U Etiopiji se stalno grade zgrade, a mlada generacija prati najnovije modne trendove i tehnologiju.

“Do prije 20 godina naša historija bila je glad i siromaštvo. Ne želimo takvu historiju. Želimo to promijeniti i svi se kreću u tom pravcu”, objasnio je Anteneh Assefa, trgovac na berzi.

Prema posljednjim podacima o bruto društvenom proizvodu (BDP), stopa ekonomskog rasta Etiopije kreće se blizu sedam posto. Za ekonomiste Svjetske banke to je dobra vijest, ali ne daje baš pravu sliku stanja.

“Kada je zemlja siromašna, baza je vrlo niska tako da je lako ostvariti rast. Kada se BDP po glavi stanovnika popne na 20.000 ili 30.000, onda je teško rasti. Ako postoji rast srednje klase u Etiopiji, i njihovih prohtjeva za stranom robom i potrošnjom, to je izvrsno”, mišljenja je Guang Chen, ekonomista Svjetske banke.

Obrazovanje i zdravstvo

Sve je veći broj stručnjaka koji smatraju da BDP nije najbolji način za mjerenje ekonomije, jer on ne odražava i standard života.

Etiopija raste, ali i dalje je ovisna o međunarodnoj pomoći. Neki Afrikanci smatraju da je indeks ljudskog razvoja, koji nadgleda zdravstvo i obrazovanje, bolji indikator stanja ekonomije.

“Tu su pristup zdravstvu, obrazovanje djevojčica, jednakost spolova i zastupljenost žena”, kazao je Hussein Halane iz organizacije Save The Children.

Međutim, za sve ovo potreban je ekonomski razvoj.

Prodaja robe na berzi u ovoj zemlji donijela je milijarde dolara, jer Etiopija osim poljoprivrede posjeduje i neke druge prirodne resurse, a najznačajniji je kafa.

Ekonomski rast i politička stabilnost za mnoge Afrikance razlog su za slavlje. No, ipak moraju pronaći način kako da pomoć stigne i do onih kojima je najpotrebnija.

Izvor: Al Jazeera