Crna Gora u potrazi za sezonskim radnicima

Zemlje regije intenzivno se pripremaju za zvanični početak ljetne turističke sezone. U nekim se nadaju da će ponoviti ili premašiti rekordne posjete ostvarene tokom prošle sezone, a u drugim da će popraviti lošije rezultate u 2012.

Crnu Goru je u prvih osam mjeseci prošle godine posjetilo više od 1,1 miliona turista, koji su donijeli prihode od 609 miliona eura, tri posto više nego u 2011.

Reporter Al Jazeere Marko Pavlović istraživao je kako u Budvi teku pripreme pred zvanični početak nove sezone.

Pavlović javlja da crnogorski turizam očekuje još jedna rekordna sezona, a u Budvi, turističkom centru zemlje, posljednje pripreme su u toku.

Sezonski radnici

Elvir Zorić, rodom iz Sremske Mitrovice, radi u hotelu Astoria u Starom gradu. Ovo je već šesta godina kako on, ali i sve veći broj takozvanih sezonskih radnika iz zemalja regije, u Budvi zarađuje za život.

Menadžer hotela Vlado Marković ne mora mu davati previše instrukcija. Zajedno rade godinama i Zorić je jedan od ključnih članova tima, međutim, Marković se svake godine suočava sa istim problemom – kako pronaći još ljudi poput njega.

„Istina je da posla ima više nego ikad. Ali i inspekcije koje na licu mjesta naplaćuju 200 evra ukoliko radnik nema sve papire. Ipak najnovije prognoze pokazuju da će potrebe za radnicima poput Elvira u godinama koje dolaze biti još veće“, kazao je Marković.

Posebno u Budvi, koja je daleko najposjećeniji turistički centar Crne Gore. Od 16.000 turista, koliko je u zemlji boravilo početkom maja, 10.000 je izabralo baš taj grad kao destinaciju.

Crna Gora će u narednoj deceniji imati najbrži rast direktnog učešća turizma u bruto domaćem proizvodu od svih registriranih članica Svjetskog savjeta za turizam i putovanja.

Crna Gora bilježi kontinuirani rast dolazaka u posljednjoj deceniji, pa ih je tako prošle godine bilo skoro milion i po.

Izvor: Al Jazeera