Završen Samit poslovnih lidera u Budvi

U Bečićima kod Budve završen je regionalni Samit 100. Poslane su snažne političke poruke.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da se zemlje regije ne moraju voljeti, ali da moraju sarađivati i definirati zajedničke interese.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, smatra da države regije moraju snažnije sarađivati i bolje predstaviti svoje interese na globalnoj sceni. Pozvao je i EU da više pomogne razvoju Balkana.

“Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala ne bismo ni ratovali. Verujem samo u zajednički interes. Ako budemo sposobni da ga nađemo, imaćemo jak region”, izjavio je Dačić na završnom panelu Samita o temi “Dogovor za novo doba”.

Dačić smatra kako ne treba živjeti u iluziji da je potrebno stvarati neku novu Jugoslaviju, ali je potrebno ići u što veću povezanost radi ostvarivanja zajedničkih interesa.

Danas niko nije u stanju da samostalno izvodi ozbiljan građevinski projekat u svetu, sve da nam neko i da posao, jer su se firme koje su to mogle raspale. Zato je važno povezivanje kako bismo bili jači i to treba da bude poenta u našim političkim odnosima“, rekao je Dačić i predložio formiranje zajedničkog tijela – balkanskog vijeća, koje bi imalo konsultativni karakter i pomoglo da zajednički interesi budu bolje zastupljeni.

Đukanovićev koncept ujedinjenja

Istakao je kako se ne smije dozvoliti da Slovenija i Hrvatska budu integrirane u Evropsku uniju, a da ostale države regije budu ostavljene u njenom predvorju, istakavši da se sve države zapadnog Balkana suočavaju sa uvjetima koji nisu bili postavljeni drugim zemljama na putu ka Evropskoj uniji.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da svi u regiji moraju pomoći Bosni i Hercegovini i deblokirati Makedoniju na putu ka Evropi.

Naglasio je da je regiji nasušno potreban razvoj, ali da je on mali za ozbiljne investitore, odnosno da je neophodna povezanost regionalnih kompanija.

“U Evropskoj uniji pričaju o konceptu proširenja. Ja govorim o konceptu ujedinjenja”, rekao je Đukanović.

Izvori: Al Jazeera i agencije