Potrošači spasili Njemačku od recesije

Indeks povjerenja potrošača Njemačke zasniva se na anketi provedenoj na 2.000 domaćinstava (Reuters)

Poboljšano povjerenje potrošača u Njemačkoj i njihova povećana potrošnja spasili su najveću evropsku ekonomiju od recesije, poništivši posustali izvoz i pad investicija, pokazali su najnoviji podaci.

Prema konačnim podacima njemačkog statističkog ureda Destatis, objavljenim u petak, njemački bruto društveni proizvod (BDP) je u prvom  tromjesečju zabilježio anemičan rast od 0,1 posto, pri čemu je u pozitivnom području bila samo lična potrošnja. Na godišnjem nivou ekonomija je smanjena za 1,4 posto.

Time je potvrđena preliminarna Destatisova projekcija objavljena početkom mjeseca, a pokazuje da je njemačka ekonomija uspješno izbjegla recesiju nakon oštrog pada aktivnosti od 0,7 posto u zadnjem tromjesečju 2012. godine. Recesija se tehnički definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Optimizam potrošača

Posmatrano prema sastavnim dijelovima BDP-a, pozitivna je bila samo lična potrošnja u Njemačkoj, a povećana je 0,8 posto u prva tri mjeseca ove godine.

S druge strane, potrošnja državnog sektora pala je za 0,1 posto, investicije su pale za 2,3 posto, uvoz je smanjen 2,1 posto, a izvoz za 1,8 posto, izračunali su statističari.

U Destatisu su neočekivano slab početak godine pripisali prije svega “izuzetno hladnoj zimi”.

Stručnjaci i ekonomisti prognoziraju da će ekonomska aktivnost dobiti na zamahu u drugoj polovini godine.

Ključni izvještaj o povjerenju potrošača pokazao je da njemačka domaćinstva ne dozvoljavaju da im recesija raširena širom eurozone pokvari optimizam. Tako je indeks povjerenja potrošača, koji izrađuje institut GfK, za juni poboljšan na 6,5 poena, nasuprot majskog, koji je iznosio 6,2 poena.

GfK takav rezultat pripisuje “povoljnom i stabilnom okviru u Njemačkoj”.

“Visok nivo zaposlenosti, povoljni sporazumi o platama i usporavanje inflacije podržavaju optimizam”, kaže se u izvještaju.

Slabe prognoze za izvoz

Očekivanja u vezi s ekonomijom i platom su povećana, a spremnost potrošača na potrošnju “impresivno se drži na ionako visokom nivou”, navodi se u izvještaju GfK-a.

Indeks povjerenja potrošača zasnovan je na anketi provedenoj na 2.000 domaćinstava, koja su odgovarala na pitanja kakva su njihova očekivanja u vezi s platama i ekonomijom u cjelini u idućim mjesecima, te o njihovoj spremnosti za potrošnju.

“U 2013. Njemačka će se za rast uveliko morati oslanjati na domaću potražnju”, kazao je ekonomista Berenberg Banke Christian Schulz.

On je upozorio da su prognoze za izvoz ostale slabe uprkos naznakama stabilizacije u eurozoni, budući da konkurencija iz Japana i privremene slabosti u Kini i SAD-u prigušuju prognoze.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada