Egipat pokrenuo proizvodnju tableta

Egipatska Vlada u saradnji sa domaćom kompanijom pokrenula je proizvodnju tablet kompjutera kako bi se unaprijedio obrazovni sistem. Do sada je već proizvedeno blizu 10.000 jedinica.

Inar, kako se zove prvi tablet egipatske proizvodnje, rezultat je vladine akcije kojom želi pomoći učenicima i studentima u njihovom školovanju, ali i kako bi se razvio državni obrazovni sistem.

Abdel Azeem Abdel Hamid, šef inženjerskog odjela Katrona, kaže: “Nakon revolucije postojala je potreba da se hitno obnovi obrazovni sistem Egipta. U te svrhe Ministarstvo odbrane udružilo se sa Ministarstvom komunikacija, kako bi napravili nešto što bi učenici i studenti nosili u školu umjesto knjiga i sveski. Tako je nastao ovaj tablet računar.”

Prodaja Vladi po povoljnim cijenama

Inar se ne razlikuje mnogo od konkurencije. Težak je 750 grama. Posjeduje USB priključak, 3G mrežu i modem za bežični internet. Ekran je gotovo 25 centimetara dug u dijagonali. Također, tablet posjeduje dvije kamere i radi na operativnom sistemu Android.

Kompanija Katron proizvodi 300 tableta dnevno. Njihova cijena je 220 američkih dolara.

Najveći dio prodaje se Vladi po povoljnijim cijenama. Očekuju da će proizvodnju dodatno povećati kako bi zadovoljili potrebe egipatskog sektora obrazovanja, ali i tržište susjednih zemalja.

“Postoji i potencijal za izvoz. Za sada su nas kontaktirali Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt. Susjedne zemlje pregovaraju sa nama kako bi naš tablet bio dostupan i njima”, otkriva Abdel Azeem Abdel Hamid.

Katron je ustanovljen 1964. godine u Egiptu i njegovoj široj regiji. To je dobro poznat brend. Kompanija se proslavila proizvodeći mikrovalne pećnice, muzičku opremu i televizore.

Ipak, najjači brend su im već decenijama bili privatni kompjuteri i automatizovane mašine za fabričku proizvodnju.

Izvor: Al Jazeera