Ford će obustaviti proizvodnju u Australiji

Američki proizvođač automobila Ford će od 2016. prestati proizvoditi vozila u svojoj neprofitabilnoj fabrici u Australiji, što će, kako je saopćeno iz kompanije, rezultirati otpuštanjem 1.200 ljudi i okončanjem ere započete 1925. sa legendarnim “modelom T”.

U Australiji se godišnje proda skoro 1,1 milion novih automobila, a kupci imaju izbor između 65 proizvođača i 365 modela vozila.

Izvršni direktor “Ford Australia” Bob Graziano je, pored vijesti o gašenju fabrike, izjavio da je kompanija u protekloj poslovnoj godini zabilježila gubitke nakon oporezivanja od 141 miliona australijskih dolara (106 miliona eura), kao i 453 miliona australskih dolara u posljednjih pet godina, prenosi France presse.

‘Katastrofalne vijesti’

Graziano navodi da je odluka rezultat sve težih tržišnih uvjeta i fragmentacije, kao i rasta troškova proizvodnje.

U Australiji se godišnje proda skoro 1,1 milion novih automobila, a kupci imaju izbor između 65 proizvođača i 365 modela vozila.

Predsjednik sindikata radnika prerađivačkog sektora Paul Bastian rekao je da vijesti iz Forda predstavljaju katastrofu i izrazio zabrinutost u vezi s utjecajem gašenja fabrike na širu industriju autodijelova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO