Italiji nedostaju pizza-majstori

U Italiji, uprkos dugoj recesiji i visokoj nezaposlenosti, izgleda da se sve manje ljudi trudi zaraditi nešto novca, barem kada je riječ o pravljenju talijanskih pizza.

To jelo je dio talijanske kulture, ali nove brojke pokazuju da u toj državi nedostaje 6.000 pizza-majstora.

Prazninu sada sve više popunjavaju Egipćani. Iz Rima izvještava Claudio Lavanga, novinar Al Jazeere.

Ako tražite domaći specijalitet, ne možete naći nešto “više italijansko” od pizze. Stoljećima, generacije Italijana usavršavaju ovu vještinu. Ali uprkos visokoj stopi nezaposlenosti, izgleda da je ovaj posao van ponude.

“Pravljenje pizze nije jednostavno koliko i njena konzumacija. Potrebna je vještina, predanost i dugi radni sati. No, izgleda da Italijani više ne žele uprljati ruke”, izvijestio je Lavanga.

Radna mjesta

Udruženje poslodavaca otkrilo je da je 6.000 radnih mjesta pizza-majstora prazno.

“Pravljenje pizze zahtijeva veliku žrtvu, naročito među mladima. Dok njihovi prijatelji izlaze u klubove subotom navečer, oni moraju stajati ispred peći do kasno u noć. Tako, ako imaju roditelje koji im daju džeparac, oni radije ostaju nezaposleni”, ocijenio je Marcello Fiore, direktor italijanske katering asocijacije.

Zato na njihovo mjesto, sve češće dolaze Egipćani.

Pizza-majstor Yosry Elwahil objašnjava: “Pekarstvo je dio i naše kulture i Egipćani se, po dolasku u Italiju, brzo prilagođavaju. Sada je toliko egipatskih pizza-majstora da ih ima više od italijanskih”.

Nedostatak pizza-majstora je odraz stava među Italijanima koji se može protumačiti kao kada se radi o zapošljavanju, Italijani radije sjede i čekaju, nego što zavrnu rukave i prihvate i one zahtjevnije poslove.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najveća nezaposlenost je među populacijom mlađoj od 24 godine. U Evropi je gotovo svaka četvrta osoba iz te kategorije nezaposlena. Među državama sa najvećom stopom nezaposlenosti među mladima našla se Italija sa 37 posto. Ko god na kormilu države naslijedi premijera Marija Montija, ovaj problem će biti jedan od prioriteta.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO