Raste globalno povjerenje potrošača

Na jugu Evrope povjerenje je ostalo vrlo slabo, jer su mjere štednje potaknule rast nezaposlenosti (Polycart/Flickr)

Povjerenje potrošača u svijetu poraslo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pa tako i u Hrvatskoj, koja se međutim i dalje nalazi među 10 najpesimističnijih nacija, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje konsultantske firme Nielsen.

Nielsenov indeks globalnog povjerenja potrošača u prvom tromjesečju ove godine ojačao je dva boda, na 93. Očitanje indeksa ispod 100 bodova signalizira da su potrošači pesimistični u vezi potrošnje.

Povjerenje se poboljšalo na 60 posto tržišta u svijetu, dok je, usporedbe radi, u zadnjem lanjskom tromjesečju poboljšanje povjerenja bilo zabilježeno na svega 33 posto tržišta.

Optimistična Norveška

Po pojedinim zemljama, najoptimističniji su potrošači u Indoneziji (122 boda), zatim u Indiji (120) i na Filipinima (118).

Među evropskim zemaljama, najoptimističniji su potrošači u Norveškoj (106 bodova), pa se ta zemlja na globalnoj Nielesenovoj listi nalazi na osmom mjestu. Slijedi Švicarska, koja je na 10. mjestu, s indeksom 100.

S druge, pak, strane, na jugu Evrope povjerenje je ostalo vrlo slabo, jer su u tim zemljama mjere štednje, uvedene kako bi se riješila dužnička kriza, potaknule rast nezaposlenosti na rekordne nivoe.

Tako je dnu globalne Nielsenove liste povjerenja potrošača Portugal, sa svega 31 bodom. Odmah iznad je Grčka, sa 40 bodova, a zatim Mađarska, sa 43 boda.

Iznad Mađarske plasirale su se Hrvatska i Italija, s indeksom povjerenja potrošača na 44 boda. Pritom je indeks povjerenja potrošača u Hrvatskoj porastao za dva boda u odnosu na posljednje tromjesečje lani, a u Italiji za pet bodova.

„Smatramo da su strahovi oko širenja evropske dužničke krize i izvan recesijom pogođenih južnih evropskih država u prvom tromjesečju vjerojatno popustili. Međutim, slabi uslovi na tržištu rada u posrnulim privredama, uključujući Grčku, Irsku, Italiju Portugal, Španiju i Kipar, i dalje ukazuju na krhko stanje evropske privrede, koje nastavlja kočiti potpuni oporavak te regije“, kaže Venkatesh Bala, glavni ekonomist The Cambridge Groupa, dijela Nielsena.

Nielsen je online istraživanje o povjerenju potrošača proveo između 18. februara i 8. marta, a obuhvatio je 29.000 ispitanika na 58 tržišta.

Izvor: Agencije