Pomoć pri kupovini preko interneta

Tržište Evropske unije ima na raspolaganju više od 500 miliona potrošača. Ipak, rijetke su kompanije koje se upuštaju u internetsku prodaju preko granica.

Kako bi ih ohrabrili, ali i kako bi ohrabrili potrošače, Evropski parlament donio je nove rezolucije za rješavanje problema nastalih tokom internetske kupovine ili prodaje, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Benjamin Blampain vodi kompaniju od desetak zaposlenih. Uz pomoć interneta zarađuje za život. Ali, kada je odlučio povjeriti podatke svoje kreditne kartice i obaviti još jednu kupnju u nizu preko kompjutera, nije dva puta promislio.

“Puno kupujem preko interneta i to od svoje 10. ili 14. godine. Navikao sam na to i nikada nisam imao nikakvih problema. Sada se to dogodilo, ali smo riješili problem”, kaže on.

Očite prevare teško riješiti

Tog puta je naručeno uzaludno čekao sedmicama.

“Rekli su mi da će im trebati otprilike 15 sedmica za dostavu, ali kada nakon 15, 20, pa ni nakon 30 sedmica nisam vidio da su naručeni proizvodi na putu, želio sam znati zašto ih još nisam dobio. Poslao sam elektronski upit toj kompaniji, ali nije bilo odgovora”, kaže Blampain.

Po pomoć se prvo obratio forumima, gdje je dobio savjet koga treba kontaktirati.

Nakon što više od pola godine nije dobio naručene proizvode, ili povrat novca, niti su mu odgovarali na upite, pomoć je potražio u Evropskom centru za pomoć potrošačima. Tu su problem riješili u manje od dva mjeseca, javila je Drlja.

Brzina rješavanja problema ipak je različita od slučaja do slučaja. Ponekad je dovoljno nekoliko dana, a nekad ni godina nije dovoljna.

Praksa je pokazala da je očite prevare teško riješiti i zato takve slučajeve više ne preuzimaju.

“Ljude zavedu niske cijene i iako su svjesni da nešto možda nije uredu, ipak će riskirati i na kraju izgubiti novac”, kaže Xavier Hopchet iz Centra.
Zato je, kažu u Centru za potrošače, njihov savjet da se ne kupuje nešto što je predobro da bi bilo istinito. Jer, obično – nije. U svim ostalim slučajevima – pomažu koliko god mogu.

Centar za pomoć u Hrvatskoj

“Ostali slučajevi su stvar nepoštene komercijalne prakse, na primjer prikriveni troškovi, troškovi transporta koji nisu bili navedeni, dodatni troškovi zbog upotrebe kreditne kartice, a često su tu i problemi s pravnim garancijama”, kaže on.

Ovakav se centar za pomoć postavlja na noge i u Hrvatskoj.

No, kako bi ohrabrili i kompanije i potrošače na prodaju i kupovinu među različitim državama Unije, Evropski parlament donio je odluku da se pod krovom Evropske komisije do 2015. godine mora oformiti novi – ujedinjeni centar za pomoć.

“Prvo što je bitno je da će pokrivati sve sektore unutar cijele Evropske unije. A drugo, što je jako važno, jest da će pomagati onima koji kupuju preko interneta u rješavanju problema bez odlaska na sud, jeftino i unutar 90 dana”, kaže zastupnica u EP-u Roza Thun.

I osim toga, bitno je da je pomoć dostupna na svim jezicima zemalja članica, javila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera