ECB srezao kamatu na historijski minimum

Draghi kaže da tamo gdje postoji potreba, treba i rekapitalizirati banke (AFP)

Evropska centralna banka  (ECB) srezala je ključnu kamatnu stopu sa 0,75 posto na novi historijski minimum od 0,5 posto.

Šef ECB-a Mario Draghi odlučio se na takav potez zbog sve veće zabrinutosti za zdravlje evropske ekonomije. Recesija se produbljuje, a nezaposlenost u Uniji obara sve rekorde.

Inflacija je pala na 1,2 posto, a i industrijska aktivnost pada. Najviše zabrinjava to što se kriza sve više prelijeva i na Njemačku, čiji rast usporava.

Vodeći svjetski ekonomisti, kao i međunarodne finansijske institucije, mjesecima su pozivali ECB na ovakav potez kako bi se stimulirao ekonomski rast Evropske unije.

No, mnogi smatraju da smanjenje stopa nije dovoljno, već da je potrebno stimulirati i rast malih i srednjih preduzeća,  koja su ključna za rast, a nemaju pristup povoljnim kreditima.

Upozorenje eurozoni

Smanjenje kamata za finansijska tržišta bilo je očekivano. No, niko nije očekivao da će predsjednik Evropske centralne banke najaviti i mogućnost donošenja novih monetarnih mjera ukoliko to bude potrebno.

Jedna od njih je promjena kamate na depozite sa 0 posto koliko iznosi sada, u negativnu stopu.

To je uznemirilo i ulagače na evropskim berzama, pa su cijene dionica počele oscilirati i na berzanskim monitorima mijenjati boju iz zelene u crvenu.

No, berze su trgovanje u četvrtak ipak završile u blagom plusu.

Mario Draghi još jednom je poručio vladama članicama eurozone da je ECB uradio svoje, a da je vrijeme  da i one povećaju svoje napore za ekonomski oporavak.

“Neophodno je da vlade zamalja članica intenziviraju implementaciju strukturalnih reformi na državnim nivoima, povećavajući tako napredak postignut fiskalnom konsolidacijom. Gdje postoji potreba, treba i rekapitalizirati banke. Vlade bi trebale raditi i na stvaranju ekonomske i monetarne unije, uključujući stvaranje jedinstvene bankarske unije“, rekao je Draghi.

Izvori: Al Jazeera i agencije