Cijele porodice u javnim kuhinjama Portugala

Ekonomija Portugala se smanjuje tri godine zaredom. Vlada je usvojila rigorozne mjere štednje kako bi smanjila dug. Ali, kako izvještava reporterka Al Jazeere Emma Hayward, mnogi građani sada se pitaju – vrijedi li ekonomski spas tolike žrtve.

Malo krompira, salate i mrkve. To su neke od osnovnih životnih namirnica za Lisabon. Kada se jedna lisabonska javna kuhinja otvorila prije šest godina, njeni korisnici uglavnom su bili beskućnici. Sada se ovdje hrane čitave porodice. Na listi je 220 ljudi.

Finansijske injekcije

„Iza svake kace krije se jedna porodica. Najstariji korisnik javne kuhinje ima 89 godina, a najmađi 17 mjeseci”, javlja Al Jazeerina Emma Hayward iz Lisabona.

Portugal je već treću godinu u recesiji. Kriza je lansirala nezaposlenost na rekordan nivo. Pojedini ljudi sada se oslanjaju na humanost stranaca kao nikada prije.

„Uvijek smo pomagali porodicama u potrebi. Ali, sada primjećujemo da nam se javljaju mlađe porodice u kojima su oba partnera nezaposlena i potrebna im je pomoć”, navodi Alexandra Silva, volonterka.

Tokom protekle dvije godine, Portugal je primio dvije finansijske injekcije od EU-a i MMF-a vrijedne 111 milijardi dolara.

Ali, zauzvrat, javna potrošnja je maksimalno srezana.

Ljutnja i protesti postali su sve češći.

Vitor Miranda je bio nastavnik 17 godina. Sada je njegov posao, kao i 30 hiljada drugih u javnom sektoru, pod znakom pitanja.

“Osjećam da sam izgubio najbolje godine mog radnog vijeka, a sa njima i šansu da ponovo gradim karijeru nastavnika. U drugoj državi zarađivao bih više. Vjerovatno bi me iskorištavali, ali bi zarađivao više novca”, ističe  Vitor Miranda.

Garant budućnosti

Ali, pristalice mjera štednje kažu da je to pravi put za Portugal.

“Šta bi se dogodilo u maju ili junu 2011. da nismo dobili finansijsku pomoć? Ne bismo imali novca za zdravstvo za socijalne službe, za funkcionisanje Vlade. Mislim da bi tada bili u mnogo goroj situaciji”, smatra Luis Menezes, portugalski parlamentarac.

Također, dobar dio Portugalaca vjeruje da su muke kroz koje sada prolaze zbog mjera štednje kratkotrajne i da su garant svjetlije budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hladan tuš za Portugalce desio se u petak navečer kada je premijer Pedro Passos Coelho najavio nove mjere štednje, kako bi ta država smanjila budžetski deficit. Sindikati su ogorčeni, a građani bespomoćni.

U televizijskom obraćanju naciji, premijer kazao da su ove nove mjere neophodne kako bi Portugal izbjegao još jedan plan za spašavanje.

04 May 2013

Ustavni sud je pomrsio račune portugalskoj vladi jer je četiri mjere štednje proglasio je neustavnim. Trinaest sudaca utvrdilo je da je portugalska vlada nije smjela ukinuti plaćeni odmor za radnike javnog sektora, smanjiti penzije, pomoć za nezaposlene i plaće radnicima koji su na bolovanju. Ovim i drugim mjerama štednje Portugal je planirao uštedjeti pet milijardi […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO