Rekordni gubitak Sharpa

Kompanija Sharp je još prošle godine upozorila na to da joj je ugrožen opstanak i založila svoje sjedište u Osaki kao garanciju za bankarske zajmove (AFP)

Japanski elektronski gigant Sharp objavio je u utorak da je zabilježio rekordan godišnji gubitak drugu godinu zaredom, ali kako očekuje povratak u profitabilnost u ovoj fiskalnoj godini, prenosi Srna.

Kompanija je saopćila da je u fiskalnoj godini do marta pretrpjela gubitak od 5,4 milijardi dolara, dok je u prethodnoj godini poslovala sa minusom od 3,7 milijardi dolara.

Desio se veliki gubitak, iako je japanska firma neznatno povećala prihode od prodaje u prošloj godini, prenio je AFP.

Izvinjenje kompanije

“Izvinjavamo se zbog ogromnog gubitka drugu godinu zaredom”, izjavio je na konferenciji za novinare direktor Sharpa Tetsuo Onishi.

Kompanija je još prošle godine upozorila na to da joj je ugrožen opstanak i založila svoje sjedište u Osaki kao garanciju za bankarske zajmove.

U međuvremenu je pokrenut proces restrukturiranja, koji uključuje ukidanje nekoliko hiljada radnih mjesta i smanjenje zarada u svim službama, od proizvodnih linija do najviših članova uprave.

Sharp je pokrenuo i proces kapitalnog povezivanja sa stranim firmama, uključujući južnokorejski Samsung i američki Qualcomm.

Izvor: Agencije