Posrće holandska ekonomija

Dok u Briselu traje rasprava ministara finansija eurozone o putu za oživljavanje ekonomije Monetarne unije, jedna od njenih najvećih privreda bori se sa mnogim izazovima. Holandija je u recesiji, a nezaposlenost je dostigla osam posto, izvijestila je iz Haga reporterka Al Jazeere Emma Hayward.

Porodica Simonis bavi se ribarenjem od kraja 19. vijeka. Albert je vlasnik restorana tri decenije. Posao ide dobro, a mušterije se vraćaju, jer Albert ne podiže cijene. Ali svaki put kada zatreba novu radnu snagu shvati da holandska ekonomija posrće.

„Bilo je teško doći do radnika, a sada ako, naprimjer, stavite oglas na Facebook, za posao će se prijaviti 500 ljudi“, kaže biznismen Albert Simonis.

Holandija je još u recesiji. Stopa nezaposlenosti od gotovo osam posto ne pada.

Gubljenje povjerenja

Nezaposlenost u Holandiji nije kao u Španiji ili Grčkoj, ali postojano raste i pojedini se boje da bi to mogao postati trend, kaže reporterka Hayward.

Potrošačko povjerenje je u padu. Holanđani su bili izloženi krizi eura, što je oborilo cijene nekretnina. A zemlja bi mogla prekršiti zlatno pravilo Evropske unije – da budžetski deficit članice ne bi smio preći tri posto njenog bruto društvenog proizvoda. Vlada odgađa pojedine mjere štednje u nadi da će se ekonomija oporaviti u drugoj polovini godine. Neki će reći i to da se stav prema Evropskoj uniji mijenja.

„Više smo suzdržani. Radimo što je neophodno. Bili smo lojalni prije, kada smo trebali podržati zemlje poput Grčke. Sada smo pragmatičniji, a i kritike u javnosti su sve veće“, kaže Jan Marinus Wiersma, bivši član Evropskog parlamenta.

Holandska Vlada kao da se pomalo kocka. Ukoliko plan ne uspije Holanđani bi se uskoro mogli probuditi sa znatno manje novca ispod jastuka.

Izvor: Al Jazeera