EBRD traži hitne reforme u zemljama regije

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabart kaže da će banka uložiti maksimalan trud da poveća kreditiranje malih i srednjih preduzeća (AFP)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, koji je i guverner Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, obratio se učesnicima 22. godišnjeg zasjedanja Odbora guvernera EBRD-a koje se održava u Istanbulu.

Lagumdžija je u subotu kazao da je EBRD najveći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini, te da je tokom 2012. u tu zemlju investirano 125 miliona eura, od toga 80 miliona u infrastrukturu, 23 miliona u industriju, trgovinu i poljoprivredu i 22 miliona u finansijski sektor.

EBRD je investirao oko 1,5 milijardi eura kroz više od stotinu projekata s fokusom na infrastrukturni razvoj, podršku malom i srednjem poduzetništvu i jačanje finansijskog sektora.

Također, istakao je da je BiH, nakon što je bila zemlja sa najmanjim procentom iskorištenih odobrenih sredstava, sada zemlja koja je u protekloj godini operacionalizirala većinu odobrenih sredstava, te traži podršku Banke za provođenje novih razvojnih i investicionih projekata, a u cilju borbe protiv nezaposlesnosti i poboljšanja ekonomskog statusa građana.

Alarm za istočnu Evropu

Istovremeno, EBRD se založio za hitne strukturne reforme s obzirom da posustaje privredni rast zemalja centralne i istočne Evrope.

Banka je revidirala naniže svoju raniju prognozu privrednog rasta regiona sa 3,1 posto, koliko je predviđala prije četiri mjeseca, na 2,2 posto u 2013. godini, ali je procjenu rasta ekonomije Srbije blago povećala sa ranijih dva na 2,1 posto.

Glavni ekonomista EBRD-a Erik Berglof rekao je da najnovije usporavanje alarmni signal za cijeli region da energičnije pristupi sprovođenju strukturnih reformi, koje su skrajnute na margine od početka krize.

“Ova godina će biti teška za mnoge zemlje članice EBRD-a, ne samo u ekonomskom smislu, već i političkom”, rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabart  i dodao da će banka uložiti maksimalan trud da poveća kreditiranje malih i srednjih preduzeća i pronađe nove izvore investicionog finansiranja zemalja članica.

EBRD je osnovana 1991. godine s ciljem da pomogne postkomunističkim zemljama na njihovom putu ka demokratiji i tržišnoj ekonomiji. Banka je sada aktivna u 34 zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Stručnjaci tvrde da će učlanjenje u Evropsku banku za obnovu i razvoj imati pozitivan efekat na ekonomiju, zbog nižih kamatnih stopa.

Published On 21 Dec 2012

Prognoza prosječne stope rasta u regionu ove godine smanjena je sa jedan na 0,7 posto, objavila je EBRD.

Published On 25 Jul 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO