Počinje izvoz Fiata 500L u SAD

FAS u ovoj godini planira proizvodnju od 110.000 do 150.000 automobila (Tanjug)

Kompanija Fiat Automobili Srbija (FAS) saopćila je da počinje izvoz automobila Fiat 500L za Sjedinjene Američke Države (SAD), a prvi kontingent od oko 3.000 vozila uskoro kreće iz luke Bar ka luci u Baltimoreu.

Planirano je da prvi brod sa automobilima za američko tržište u Baltimore stigne oko 23. maja, dok će na obalu Kanade, u luku Halifax, brod sa vozilima uploviti oko 26. maja.

“Proizvodnja i plasman novog modela na tržište SAD biće od velikog značaja za ukupni privredni razvoj Srbije, ali i dalji razvoj kompanije, lokalne privrede i ostvarivanje suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni”, naglasio je tim povodom generalni direktor kompanije FAS Antonio Cesare Ferrara.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je za RTS da prvi put poslije mnogo godina Srbija ponovo počinje izvoz vozila u Ameriku.

Potvrdio je da 3.000 vozila ovih dana iz Luke Bar kreće ka Americi i da je to samo prvi kontingent, jer su planovi Fiata da na mjesečnom nivou po 3.000 automobila odlazi put Amerike.

Pozitivan utjecaj

“Evropska komisija je ocijenila da FAS pozitivno utječe na privredu Srbije, a mi ćemo našim daljim proizvodnim planovima nastojati da i dalje doprinosimo stabilizaciji i oporavku srbijanske ekonomije”, istakao je Ferrara.

Serijska proizvodnja automobila Fiat 500L za američko tržište počela je u martu.

FAS u ovoj godini planira proizvodnju od 110.000 do 150.000 automobila, kao i plasman vozila na više od 100 tržišta u svetu uključujući, osim američkog, regije Azije i Pacifika.

Uslijed povećanog obima proizvodnje i planova za izvoz, kompanija je u proteklom periodu zaposlila 600 novih radnika i trenutno zapošljava oko 3.000 radnika, kao i više od 1.200 ljudi kod kompanijskih dobavljača/kooperanata, navedeno je u saopćenju FAS-a.

Izvor: Agencije