Pad njemačkog uvoza i izvoza u februaru

Njemačka privreda dugo je uspješno odolijevala dužničkoj krizi u eurozoni, da bi u prošloj godini usporila i u zadnjem tromjesečju zabilježila pad (EPA)

Njemački uvoz neočekivano je snažno smanjen u februaru, bilježeći pad treći put u protekla četiri mjeseca, a smanjen je i izvoz, također treći put ali u posljednjih pola godine, pokazali su u utorak najnoviji podaci statističkog ureda ove države.

Uvoz je tako potonuo 3,8 posto, dok je pad izvoza bio nešto manje izrazit, kliznuvši za 1,5 posto, pokazali su podaci Destatisa.

Pad izvoza, tradicionalno glavne uzdanice najveće evropskog ekonomije, svjedoči o negativnom utjecaju slabosti u ključnim evropskim trgovinskim partnerima na potražnju za njemačkim robama.

„Postojala je nada da će njemačka domaća potražnja poduprijeti privredu, ne samo vlastitu, već i ostatka eurozone, uvozom, i to najviše iz država pogođenih krizom“, kazao je Christian Schulz u banci Berenberg.

„No, njemačka ekonomija još nema ulogu koju bi mogla imati u smislu uspostave nove ravnoteže u Evropi. Domaću potražnju i dalje, čini se, pritišće nedostatak povjerenja zbog određenih neizvjesnosti u vezi krize eura.“

Mršavi rast

Po podacima Destatisa, desezonirani trgovinski višak u februaru je uvećan na 17,1 milijardu eura, s 15,6 milijardi u januaru.

Njemačka privreda dugo je uspješno odolijevala dužničkoj krizi u eurozoni, da bi u prošloj godini usporila i u zadnjem tromjesečju zabilježila pad od 0,6 posto.

Ekonomisti procjenjuju da se u prva tri mjeseca vratilo mršavom rastu i time izbjeglo recesiju, koja se inače definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Vlada u Berlinu u ovoj godini procjenjuje rast od 0,4 posto. Njemački rast ključan je za poticanje privrede šire zone primjene jedinstvene evropske valute, pogođene dužničkom krizom i recesijom.

I dalje se očekuje da će rast u ovoj godini podupirati domaća potražnja, uz podršku snažnog tržišta rada, čvrstog rasta plata i povoljnih uvjeta finansiranja. Izvoz ove godine vjerovatno neće podupirati njemački BDP zbog mjera štednje i recesije u eurozoni, u koju Njemačka plasira 40 posto izvoza.

Izvor: Agencije