EK pokrenula istragu protiv Mastercarda

Iz Mastercarda je saopćeno da će ova kompanija u potpunosti sarađivati sa Komisijom (EPA)

Evropska unija je pokrenula istragu protiv američkog giganta iz oblasti kreditnih kartica Mastercarda zbog provizija koje zaračunava strancima na plaćanje platnim karticama.

Evropska komisija je saopćila da je otvorila istragu protiv Mastercarda zbog mogućeg kršenja pravila konkurencije u međubankarskim aranžmanima o provizijama i drugim praksama, u uvjetima kada evropski klijenti i preduzeća obavljaju više od 40 posto svojih godišnjih transakcija putem kartica, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Desetine tužbi u Britaniji

“Sprečavanje takvih prekršaja je naš prioritet. Takve provizije se, naprimjer, naplaćuju kada američki turista koristi svoju Mastercard karticu prilikom kupovine u Evropi”, kaže se u saopćenju Komisije.

Ova istraga dodatno povećava pritisak na Mastercard, koji je već suočen sa desetinama tužbi u Britaniji zbog prekograničnih provizija.

Iz Mastercarda je saopćeno da će ova kompanija u potpunosti sarađivati sa Komisijom.

Prošle godine su dva najveća operatera elektronskih platnih kartica Visa i Mastercard i neke velike banke pristali da isplate nizu američkih trgovinskih lanaca šest milijardi dolara kako bi vansudskim putem regulirali tužbu za navodno dogovaranje provizija koje prodavnice moraju plaćati da bi prihvatile njihove kreditne kartice.

Sudski postupak je pokrenut 2005. godine, kada su tri velike američke trgovinske kuće podnijele tužbu protiv Vise, Mastercarda i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga.

Trgovine na malo su optužile pomenute operatere i banke za dogovoreno povećanje nivoa tih provizija.

Izvor: Agencije