Premijer Portugala za rezove javne potrošnje

Premijer želi smanjenjem troškova uštedjeti više od 750 miliona eura (AFP)

Portugal se vratio u centar evropske dužničke krize.

Premijer te zemlje Pedro Passos Coelho pozvao je na ozbiljnu sječu javne potrošnje nakon što je Ustavni sud kao neustavne odbacio mjere štednje.

Kao i mnoge zemlje u istoj nevolji, i od Lisabona Brisel traži da poštuje uvjete dogovorene u zamjenu za kredit spasa.

Ali, čini se da to ovoj zemlji ide mnogo teže nego što se pretpostavljalo.

Iako u 2013. neće biti novog rasta poreza, bit će preduzete mjere da se ograniči javna potrošnja u brojnim oblastima, posebno socijalne pomoći , zdravstva i obrazovanja.

Premijer Portugala, koji je u utorak ugostio novog ministra finansija Sjedinjenih Američkih Država Jacka Lewa  na početku njegove prve posjete eurozoni, nije bliže objasnio planirano smanjenje potrošnje, ali je poznato da njegova Vlada želi smanjiti potrošnju za četiri milijarde eura do 2015.

Odluka Ustavnog suda

Portugalski Ustavni sud je u petak odbacio nekoliko aspekata mjera štednje u okviru budžeta za 2013, koje se smatraju neophodnim da bi bilo ispunjeno obećanje Lisabona dato međunarodnim kreditorima.

Sud je neke od mjera proglasio nezakonitim, čime je vladi uskratio blizu 1,2 milijarde evra očekivanih prihoda.

Reporterka Al Jazeere Jacky Rowland javila je da će se narednih dana održavati sastanci u ministarstvima u Lisabonu.

“Od pojedinih ministara traži se da dodatno smanje svoj budžet. Premijer želi smanjenjem troškova uštedjeti više od 750 miliona eura. Fokusirat će se na obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Takva smanjenja su neizvodiva, osim ako se ograniče javne službe koje pružaju usluge običnim ljudima”, javila je Rowland.

“Jedna dobra vijest u svemu ovome jeste da je, iako se jedno vrijeme činilo kako Portugal neće uspjeti smanjiti budžet koliko je obećano, uprkos svim preprekama, Brisel uvjeren da će portugalska Vlada uspjeti pronaći alternativni način da uštedi sredstva i ispuni zadate ciljeve.”

Izvor: Al Jazeera