Odobreno spajanje Penguina i Random Housea

Spajanje će staviti "pod isti krov" klasike poput "1984" Georgea Orwella i nove književne fenomene kao što je "Pedeset nijansi sive" E. L. Jamesa (EPA)

Antimonopolska komisija Evropske unije dala je „zeleno svjetlo“ za predloženo spajanje kompanija Penguin i Random house, čime će biti formirana najveća izdavačka kuća na svijetu, prenosi agencija Tanjug.

Sporazum o spajanju dvije kompanija, odobren u Briselu, stavit će „pod isti krov“ klasike poput „1984“ Georgea Orwella i nove književne fenomene kao što je „Pedeset nijansi sive“ E. L. Jamesa, a novoosnovana firma Penguin Random House kontrolirat će blizu jedne četvrtine svjetskog tržišta knjiga, prenosi agencija AFP.

I pored toga, sporazum ne podstiče zabrinutost oko konkurentnosti, pošto će nova kompanija i dalje imati nekoliko velikih rivala, navodi komisija.

Odluka EU uslijedila je nakon što su spajanje kompanija odobrile američke antimonopolske vlasti.

Konkurencija Amazonu

Matična kompanija Random Housea, njemački Bertelsmann, pozdravio je odluku EU, navodeći da ona predstavlja još jedan važan korak ka kompletiranju spajanja, koje se smatra pokušajem konkuriranja Amazonu koji je zabrinuo izdavače agresivnim sniženjem cijena elektronskih knjiga.

Nova firma kontrolirat će 26 posto globalnog tržišta knjiga, preskočivši francusku izdavačku kuću Lagardere.

Penguin i Random House najavili su spajanje u oktobru prošle godine, a očekuje se da će ono biti okončano u drugoj polovini tekuće godine.

Izvor: Agencije