Rekordna nezaposlenost u eurozoni

U martu je u 17-članoj eurozoni bez posla bio 19,21 milion ljud (AP)

Nezaposlenost u eurozoni u martu je dosegnula novi rekordni nivo, dok je godišnja inflacija u eurozoni u aprilu značajno usporila i trenutno je na najnižem nivou  u posljednje tri godine, pokazuju podaci evropskog statističkog ureda Eurostat.

Eurostat je izvijestio da je stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegnula 12,1 posto, što je njen rekordni nivo od nastanka eurozone 1999. godine, te od 1995, kada je Eurostat počeo pratiti kretanja u toj  grupi zemalja.

U martu je u 17-članoj eurozoni bez posla bio 19,21 milion ljudi, a stopa nezaposlenosti dosegnula je 12,1 posto, nasuprot 12 posto u prethodnom mjesecu. Na mjesečnom nivou, broj nezaposlenih uvećan je za 62.000, a na godišnjem nivou za 1,72 miliona.

Kamatne stope

Stopa inflacije u aprilu se spustila na 1,2 posto, sa 1,7 posto u prethodnom mjesecu, zabilježivši najveći pad u protekle više od četiri godine.

Nalazi se na najnižem nivou od februara 2010, objavio je Eurostat u prvim procjenama.

Godišnja stopa rasta troškova života, prema procjenama Eurostata za april, time se znatno spustila u odnosu na “blizu, ali ispod dva posto”, koliko cilja Evropska centralna banka (ECB).

Najnoviji podaci o niskoj inflaciji i rekordnoj nezaposlenosti dodatno podupiru očekivanja ekonomista da bi ECB već ove sedmice mogao sniziti kamatne stope radi poticanja aktivnosti u privredi pogođenoj već drugom recesijom od 2009. godine.

Većina ekonomista iz Reutersove ankete objavljene prošle sedmice očekuje da će ECB u četvrtak sniziti ionako rekordno nisku kamatnu stopu od 0,75 posto za dodatnu četvrtinu postotnog boda.

U prilog smanjenju kamatnih stopa u eurozoni, kažu ekonomisti, govori i podatak  Evropske komisije o značajnom pogoršanju privredne klime u eurozoni, objavljen u ponedjeljak.

U 27-članoj EU, stopa nezaposlenosti u martu je iznosila 10,9 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pri čemu je broj nezaposlenih dosegnuo 26,52 miliona, pokazuju procjene Eurostata.

Izvor: Agencije