Samsung ostvario rekordnu dobit

Dobit Samsunga u prvom tromjesečju iznosila je rekordnih 7,9 milijardi dolara, 54 posto više nego u istom razdoblju prošle godine (AFP)
Dobit Samsunga u prvom tromjesečju iznosila je rekordnih 7,9 milijardi dolara, 54 posto više nego u istom razdoblju prošle godine (AFP)

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics saopćio je da je ostvario rekordnu dobit u prvom tromjesečju ove godine, pri čemu je njegov udjel na tržištu pametnih telefona dostigao 33,1 posto, što je najviši nivo ikada.

Dobit Samsunga u prvom tromjesečju dosegnula je rekordnih 7,9 milijardi dolara, 54 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, što se ponajviše zahvaljuje zaradi na prodaji pametnih telefona, koja iznosi gotovo tri četvrtine ukupne dobiti tog tehnološkog diva.

Samsung ne objavljuje podatke o samoj prodaji pametnih telefona, ali analitička kompanija Strategy Analitics objavila je da je ta južnokorejska kompanija u prvom kvartalu prodala 69,4 miliona pametnih telefona, pa je njen udio na svjetskom tržištu dostigao 33,1 posto, najviši nivo u historiji.

Drugo mjesto, s tržišnim udjelom od 17,9 posto, drži Apple, koji je u prvom tromjesečju prodao 37,4 miliona iPhonea, dok je treći LG Electronics, s 10,3 miliona prodanih pametnih telefona, pokazuju podaci Strategy Analiticsa.

Pad Applea

U subotu će Samsung pokrenuti prodaju novog modela Galaxy S4 pametnog telefona u Sjedinjenim Američkim Državama, što će biti novi napad na domaće tržište njegovog najvećeg konkurenta Applea.

Prodaja S4 na američkom tržištu znatno će utjecati na poslovne rezultate Samsunga u drugom tromjesečju, pa je ta kompanija već ove sedmice pokrenula veliku marketinšku kampanju.

Ostvari li Samsung u tekućem kvartalu ponovno rekordnu zaradu od prodaje pametnih telefona, bio bi to novi udarac za Apple, koji je ove sedmice saopćio da mu je dobit u prvom tromjesečju pala prvi put nakon više od 10 godina.

U prvom kvartalu Apple je prodao 37,4 miliona iPhona, što je više u odnosu na 35,1 milion u istom razdoblju prošle godine, ali znatno manje nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je prodao 47,8 miliona iPhona.

Analitičari ne očekuju idućih mjeseci snažan rast prodaje Appleovih proizvoda, kakav je bio posljednjih godina, jer je taj tehnološki div nove proizvode najavio tek za jesen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO