Zadruge ostale imune na krizu

Dok se veliki broj kompanija zapadnoevropskih ekonomija još bori sa mjerama štednje i tromim ekonomskim rastom, zadruge imaju iznenađujuće pozitivne rezultate.

Većina ih je ostala imuna na krizu zbog čega su firme u vlasništvu radnika postale sve popularnije. Evo priče o jednoj iz Britanije, koja je udvostručila zaradu u posljednjih pet godina.

Radnici analiziraju posljednje brojke. Mnogo toga je na kocki. Svaki od njih ima udio u ovoj kompaniji. Proizvođač laboratorijske opreme predstavlja sve popularniji model poslovanja u Evropi. Zadruge.

Poznati svjetski proizvodi

Mjere štednje samo povećavaju njihovu popularnost. Rast se bilježi iako je ekonomija slaba. Prodaja mjerača vlažnosti zemlje udvostručila je zaradu zadruge u posljednjih pet godina.

“Zajedno smo napravili vrlo dobre investicione odluke i ostvareni profit radije ulažemo u nešto novo, umjesto da se, kao u drugim kompanijama, podijeli dioničarima ili da direktoru kao bonus”, objašnjava Chris Nicholl, jedan od menadžemnta. 

Prije tri godine u Evropi je bilo registrovano 160 hiljada zadruga, koje su zapošljavale 5,4 miliona ljudi.

U Britaniji njihov broj je u posljednjih pet godina narastao za 20 posto. Mnogi poznati svjetski proizvodi su proizvedeni u zadrugama.

Gotovo sav francuski šampanjac, 90 posto italijanskog sira “Parmezan”. Četvrtinom njemačkog bankarskog sektora upravljaju zadruge, a njihov je i nogometni klub Barselona.

Sekretar britanskih zadruga smatra kako bi evropske ekonomije bile produktivnije, kada bi usvojile ovakav model.

Ed Mayo, generalni sekretar kompanije kaže: “Nema bolje motivacije za radnike nego kada imaju udio u benefitima od stvaranja neke vrijednosti. Mi smo primjer ekonomije koja ima visok nivo neangažiranosti radnika, ljudi su demotivisani trenutnim uslovima rada. To se ne bi dogodilo kada bi radnicima dali dio vlasništva i pravo glasa.”

To je slučaj i u Delti T. Stephen Williams, šef tehničkog odjela u Delta T, kaže: “Svako svakog sluša i poštuje i svi se osjećaju jednakim. Nema onih tipičnih situacija da imate jednog šefa koji ostalima izdaje naređenja.”

Dobili i bonus

Lynnette Caicco, također zaposlenik ove kompanije smatra: “Ranije sam radio u restoranu. Radio sam veoma mnogo, ali na kraju sve se svodilo na novac! Bio sam iskorišten. Vlasnici su živjeli mnogo bolje od mene. “

John Lewis je jedna od najpoznatijih zadruga. Također, oni su jedan od rijetkih maloprodnih lanaca kućnog namještaja i odjeće koji u Britaniji uspješno posluje. Kopletno osoblje, nedavno je dobilo 17 posto  bonusa.

Ekonomski rast sa takvim postotkom ključ je oporavka Evrope.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO