Toyota i dalje prvak prodaje automobila

Japanski proizvođač suočen je s padom prodaje u Kini i Japanu (AFP)

Japanska Toyota zadržala je status najveće svjetske automobilske kompanije u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Međutim, Toyotina trka s General Motorsom (GM) i Volkswagenom postaje sve tješnja, jer je japanski proizvođač automobila suočen sa padom prodaje u Kini i Japanu, prenosi AP.

Toyota je u prvom kvartalu prodala 2,43 miliona vozila, čime je nadmašila prodaju američkog General Motorsa od 2,36 miliona vozila i Volkswagenovu prodaju od 2,27 miliona vozila.

Toyotina prodaja u periodu januar-mart je, međutim, pala 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je prodaja GM-a i Volkswagena skočila 3,6, odnosno 5,1 posto.

Rast prodaje u Sjevernoj Americi

Japanski proizvođač hibridnog vozila Prius i Camry sedana vratio je prošle godine mjesto vodećeg svjetskog proizvođača automobila, nakon što je u 2011. izgubio taj status zbog zemljotresa i cunamija, usljed čega je Japan ostao bez dijelova od dobavljača.

GM je tokom 70 godina bio broj jedan, ali mu je 2008. godine to mjesto otela Toyota.

Toyotina prodaja u Kini je, u poređenju sa istim periodom lani, u prvom tromjesečju pala 13 posto, te 15 posto u Japanu.

Toyotina prodaja u Sjevernoj Americi se ponovno počela oporavljati, pa je prodaja porasla za sedam posto, kao i u mnogim azijskim državama, gdje je ova japanska kompanija relativno dominantna.

Prošle godine Toyota je u svijetu prodala 9,7 miliona automobila i kamiona, nadmašivši GM-ovu prodaju od 9,29 miliona i Volkswagenovu od 9,1 milion automobila.

Izvor: Agencije