Počela ugradnja novih baterija u Dreamlinere

Iz Boeinga navode kako je potrebno pet dana se postavi novi sistem (Reuters)

Proizvođač aviona Boeing je počeo ugrađivati ojačane litij-ionske baterijske sisteme u pet primjeraka modela 787 u Japanu, počevši proces čijim bi okončanjem naredne sedmice za let bili spremni prvi komercijalni Dreamlineri, prenosi agencija Reuters.

Ove letjelice su prizemljene otkako su kontrolori sredinom januara naredili da svih 50 primjeraka ne lete, jer su se akumulatori u dva aviona počeli pregrijavati. Američki kontrolori su u petak odobrili novi dizajn baterijskih sistema, čime se otvorio put za početak njihove ugradnje.

Procjenjuje se kako je prizemljivanje Boeinga koštalo 600 miliona američkih dolara, obustavilo isporuke, te primoralo neke aviokompanije da iznajme alternativne avione. Nekoliko kompanija je najavilo kako će tražiti kompenzaciju od Boeinga, što bi moglo dodatno povećati gubitke proizvođača.

Prvih pet primjeraka koji će dobiti ojačani baterijskih sistem pripadaju All Nippon Airwaysu, aviokompaniji koja je prva pokrenula komercijalne letove Dreamlinera 2011. godine.

„Naš prvi prioritet je da postojeću flotu vratimo u upotrebu“, kazao je Larry Loftis, potpredsjednik i generalni menadžer programa 787 u Boeingu.

Timovi inžinjera

Boeing je širom svijeta rasporedio deset timova inžinjera kako bi postavili jače konzole za baterije i druge dijelove, koji su napravljeni kako bi se spriječili kvarovi koji su doveli do prvog prizemljenja nekog aviona američkog proizvođača u 34 godine.

Plan koji je odobrila Federalna avijacijska administracija od Boeinga traži da zatvori litij-ionske baterije u čeličnu kutiju, da postavi nove punjače baterija, te da doda zračni odušak kako bi se dozvolio protok zraka izvan aviona u slučaju pregrijavanja.

Očekuje se da i evropske vlasti naprave iste korake pri odobravanju novog dizajna baterijskog sistema.

Iz Boeinga navode kako je potrebno pet dana se postavi novi sistem.

Izvor: Agencije